TRABZON ÜNİVERSİTESİ

Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Müslümanların Bilime Katkıları Konferansı Düzenlendi

Trabzon Üniversitesinde “Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Müslümanların Bilime Katkıları” konferansı gerçekleştirildi.

Mahmut Goloğlu Kültür Merkezinde gerçekleşen konferansa Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Atilla Çimer, Prof. Dr. Hasan Karal, Prof. Dr. Hüseyin Serencam, İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Bektaş, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Raif Kalyoncu, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdem Taşdemir, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr.  Hakan Şevki Ayvacı, Trabzon Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ufuk Töman, yüksekokul müdürleri, genel sekreter yardımcıları, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra konferansın açılış konuşmasını yapan Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, Müslümanların bilime katkılarını görmezden gelme çabalarının ayyuka çıktığı bir dönemde Prof. Dr. Fuat Sezgin’in Müslümanların bilim ve teknoloji alanında birikimlerinin keşfedilmesi ve çağımıza aktarılması noktasında çok önemli hizmetler verdiğini ifade etti.

Fuat Sezgin, çalışma sistemiyle örnek alınacak bir bilim insanıdır

İslam Bilim tarihi yazıcılığına önemli katkılarının yanı sıra hem İslam Bilimine hem farklı medeniyetlerin bilimsel birikimlerine Fuat Sezgin’in çok fazla katkısı bulunduğunu dile getiren Rektör Aşıkkutlu, “Fuat Sezgin hocamız, İslam medeniyeti tarihinin başlangıcından itibaren gelişmiş nakli ve akli bilimlere ait literatürün dünya medeniyetine sunulmasında paha biçilmez çalışmalar gerçekleştirmiştir. Fuat Sezgin, Türk- İslam Bilimine katkılarının yanı sıra çalışma sistemiyle örnek alınacak bir bilim insanıdır. Günün çoğu saatini çalışmalarına ve tam bir itikatla bilime adamış olması, bir insan ömrüne sığmayacak çok sayıda değerli eserin ortaya çıkmasına vesile olmuştur. Fuat Sezgin, bizler için İslam bilimleri tarihindeki pek çok yaygın kabulü değiştirecek sonuçlara ulaşmış ve geriye önemli bir ilmî miras bırakmıştır. Bizler de hocamızın çalışmalarını ve eserlerini yaygınlaştırarak, yeni fikirlere ve bilime adanmış zihinlere aktarma noktasında üzerimize düşen görevi yerine getirme amacını taşıyoruz.” dedi.

Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Karaman “Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Müslümanların Bilime Katkıları” konulu konferansında Prof. Dr. Fuat Sezgin ‘in hayatından örnekler vererek hocası Hellmut Ritter’in Fuat Sezgin’in hayatındaki etkisi hakkında bilgiler verdi.

27 Mayıs 1960 darbesinin Sezgin’in hayatında önemli bir dönüm noktası olduğunu bu süreçte üniversiteden uzaklaştırılan 147’likler arasında Sezgin’in de yer aldığını buna karşın ülkesine hiç kırgınlık göstermediğini belirten Karaman, uzaklaştırmanın Sezgin’in kendisine yeni bir yol çizmesine ve İslam bilim tarihi çalışmalarını Almanya’da sürdürmesine sebep olduğunu ifade etti.

Fuat Sezgin hocamız ile İslam bilim tarihi yeni bir bakış açısı kazanıyor

Fuat Sezgin’in tashih incelemeleri ile İslam bilim tarihi çalışmalarında bir yere varmayacağını anladığını aktaran Karaman, “Fuat Sezgin hocamız, kararını veriyor ve dünyadaki İslam bilim tarihi ile ilgili bütün yazma eserleri tek tek elden geçireceğim ve İslam bilim tarihini yeni baştan yazacağım diyor. Bu kararını 1959 yılında hocası Ritter’a da söylüyor. Hocası bunu dünyada hiç kimsenin yazamayacağını söylüyor.  Hocamız çalışmalarına devam ediyor ve İslam bilim tarihini yazmak için 60 ülkenin kütüphanelerinde 400 bin cilt yazma eseri elden geçiriyor. Herhangi bir kaynağa ulaştığında o kaynağın dilini bilmiyorsa dilini öğreniyor. Böylece 27 dil öğreniyor. 10 yıl çalıştıktan sonra İslam Bilim Tarihi’nin ilk cildini yayınlıyor. Birinci cildin yayınlanmasıyla dünyada ilmi paradigmada ciddi bir değişme meydana geliyor. İslam bilim tarihi yeni bir bakış açısı kazanmış oluyor. Hocamız eserinden bir nüshada hocası Ritter’a gönderiyor. Ritter, eserden memnuniyet duyuyor ve hocamıza şöyle bir not gönderiyor. Böyle bir çalışmayı daha önce kimse yapamadı. Bundan sonra da hiç kimse yapamayacak. Seni tebrik ederim.  17 cilt olan bu eser önce Almanca olarak basılıyor. Şu anda Fuat Sezgin Vakfı bunu Türkçeye tercüme ediyor. Bugünlerde Türkçe tercümesi de bitecek. Gerçekten muhteşem bir eser. Arap-İslam Bilimler Tarihi. GAS (Geschichte des Arabischen Schrifttums) Fuat Sezgin hocamızın hiç kimsenin yapamayacağı bu çalışmayı nasıl yaptığını anlamamız ise ibadet eder gibi kitap okumasında ve çalışmasında saklıdır.” dedi.

Karaman, Fuat Sezgin'in birçok farklı kuruluş ve kurumdan ödüller aldığını bu ödüllerden birisinin de Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük ödülü olduğunu, 2008 yılında 94 yaşındayken vefat ettiğini ve hayatından alınacak derslerin vatan ve millet sevgisi ve azmin zaferi ile bir başarı hikayesi yazmış olduğunu kaydetti.   

Karaman, konferans sonunda İslam bilim adamlarının hayatlarından örnekler vererek yüksek teknolojinin, inovasyon ve Ar-Ge’nin önemini kavrayan, yerli ve milli teknolojiyi üretmeye aday azim gösteren, kararlı; ülkesini, milletini, vatanını seven gençler olduğu müddetçe Türkiye’nin ve Türk milletinin gelecekte de var olacağını ifade etti.

Konferans, Rektör Aşıkkutlu’nun, Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Karaman’a teşekkür belgesi takdimi ve “Gel Gör Beni Aşk Neyledi” adlı Osmanlıca hüsnühat tablosu hediyesi ile sona erdi.

İlgili Resimler


Menüyü Kapat