TRABZON ÜNİVERSİTESİ

Üniversitemiz Kahramanmaraş’a DAFET ile Çıkarma Yapıyor

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), tarafından "2022 Afet Tatbikat Yılı" ilan edilmesiyle Üniversitemiz DAFET’i (Disiplinlerarası Afet Eğitimi) TÜBİTAK 4005 Yenilikçi Eğitim Uygulamaları kapsamında ikinci kez yürüterek 12-16 Kasım 2022 tarihleri arasında kardeş şehir Kahramanmaraş’ta öğretmenlerle buluşacak. Trabzon’un kardeş şehri Kahramanmaraş’a uzanan Disiplinlerarası Afet Eğitimi (DAFET) ile iki şehir arasındaki kardeşliğin farklı bir boyut kazanması bekleniyor.  Projenin açılış günü ise İçişleri Bakanlığı’nın 12 Kasım'da ülke genelinde yapacağı tatbikatla aynı güne denk gelecek.

Toplumun yol göstericileri öğretmenlerin de afet eğitimine dahil olması gerektiğine inanan Üniversitemiz Coğrafya Eğitimi Ana bilim dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Şeyihoğlu afetlere yönelik farkındalığı artırma ve farklı disiplinleri afet eğitimi çatısı altında toplamayı başaran DAFET’i  2020 yılında Trabzon’da uyguladıklarını belirterek, “Projemizi pandemi koşullarına rağmen 2020 yılında gerçekleştirdik. Toplumda afet farkındalığının geliştirilmesi, afet risklerini azaltma ve önlem alma konusunda davranış değişikliği oluşturulması amacıyla 2021 yılı “Türkiye Afet Eğitim Yılı” ilan edilmesi kapsamında İçişleri Bakanlığı önderliğinde afet farkındalığı oluşturmak için toplumun farklı kesiminden insanlara yönelik eğitim faaliyetleri düzenlendi. Eğitimlerin uygulamaya dönük kısmı 2022 yılının “Afet Tatbikat Yılı ilan” edilmesiyle güçlendi ve güçlenmeye devam ediyor.”dedi.

Kahramanmaraş’taki eğitime 15 farklı ilden 36 sınıf öğretmeni katılacak

Projede mühendislik, coğrafya, tarih, fizik, kimya, biyoloji, matematik, müzik, görsel sanatlar, bilgisayar ve öğretim teknolojileri gibi birçok disiplinden alanında etkin ve yetkin, 7 farklı üniversiteden,14 farklı kurumdan 20 eğitmenin yer aldığına dikkat çeken Şeyihoğlu, “ Projeyle katılımcılar deprem, heyelan, sel, taşkın, su baskını, erozyon gibi doğal afetlerle ilgili; STEM, işbirlikli öğrenme, deney, modelleme, atölye çalışmaları, gezi-gözlem, kayaç/toprak analizleri yapacak ve orientring, drama, kodlama, arttırılmış gerçeklik gibi farklı uygulamaları, açık ve kapalı alanlarda deneyimleme imkânı bulacak. Projede birbirinden farklı ancak aynı amaca hizmet eden 35 farklı etkinlik olacak. 300’ün üzerinde öğretmenin başvuruda bulunduğu Disiplinlerası Afet Eğitimi’ne, kriterleri sağlayan 36 öğretmen katılımcı olarak kabul edildi. Türkiye geneli 15 farklı ilden 36 sınıf öğretmeninin katılımcı olacağı proje Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ev sahipliğinde konaklamalı olarak gerçekleştirilecek.” diye konuştu.

DAFET Artık Bir Marka

Farklı içeriklerdeki eğitimlerle özellikle öğretmen, öğretmen adayı ve öğrencilere hitap eden projenin hedefinin öğretmenler olduğunu vurgulayan Şeyihoğlu, “DAFET günümüz dünyasında gittikçe artan üç anahtar kavramın sentezidir.  Bunlar Disiplinlerarası, Afet ve Eğitim”dir. Türkiye’nin dört bir yanından farklı branşlardan öğretmenleri “afet eğitimi” temasında toplamayı amaçlıyoruz ve iş birliğinin gücüne inanıyoruz. Bu sebeple TÜBİTAK desteği sayesinde, Trabzon Üniversitesi olarak, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörlüğü, Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Trabzon MEM ARGE, Trabzon ve Kahramanmaraş AFAD, Trabzon ve Kahramanmaraş UMKE, Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, Akçaabat Belediyesi ve Akçaabat Kültür ve Sosyal İşleri Müdürlüğü ile iş birliği içindeyiz. Hepsine verdikleri tam destek için teşekkür ediyoruz. Heyecan ve özenleri motivasyon kaynağımız oluyor. Selamları üzerimizde, hepsini yerlerine ulaştıracağız.” ifadelerini kullandı. 

Afetleri anlama, risk yönetimi, kriz yönetimi ve rehabilitasyon süreçlerine hazırlıklı olmamız gerekiyor

Hedeflerinde disiplinlerarası öğretim algısını geliştirmenin önemli yer tuttuğuna değinen Şeyihoğlu, “Afetlerin Gılgamış Destanı’ndan, Dede Korkut Destanı’na, “…taşkın akan güzel suyun kurumasın…” gibi dualarımızdan beddualarımıza, gündelik yaşantımıza yansımaları var. Afetleri anlama, risk yönetimi, kriz yönetimi ve rehabilitasyon süreçlerine hazırlıklı olmamız gerekiyor. Ayrıca farklı disiplinlerin afet eğitiminde nasıl kullanılabileceğine dair öğretmenlere nitelikli bir örnek sunacağız. Öğretmenlerin disiplinlerarası afet eğitimi çatısı altında çalışarak bilgi ve tecrübeleri arttırmanın yanı sıra doğal afet okuryazarlığını geliştirmeyi de hedefliyoruz.” açıklamasında bulundu.

DAFET müzemizi açacağız

 “Her birimizin “DAFET Gönüllüsü” olacağı bu projede yenilikçi, öğrenen merkezli, etkileşimli birçok yöntem ve teknikle afetleri öğreneceğiz” diyen Şeyihoğlu açıklamasına şöyle davam etti: “Proje sonunda etkinlik planlarını sergileyeceğimiz DAFET müzemizi açacağız. Kapanışta Trabzon AFAD ve UMKE ekiplerinin Kahramanmaraş AFAD ve UMKE ekipleri ile iş birliği yaptığı geniş kapsamlı bir tatbikat gerçekleştireceğiz. Güçlü bir ekip geniş bir yaygın etkiye sahip olmamızın sebebi 2009’dan beri aynı çekirdek kadro ile gelişip büyüyen ve bir proje ekibine sahip olmamızdır. Bu ekip, ilk günkü amatör heyecanla ancak yılların getirisi olan profesyonel bir eğitimci ruhla ülkesine hizmet etme derdindedir. Farklı zaman, mekân ve isimler altında birçok TÜBİTAK projesi gerçekleştirdik.  Bu başarının sırrı disiplinlerarası iş birliği ve ekip ruhudur. Bu ekip ruhunun mimarları Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Tekbıyık, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kader Birinci Konur, Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Doç. Dr. Gülşah Sezen Vekli ve Muş Alparslan Üniversitesi’nden Doç. Dr. Üyesi Ayça Kartal. DAFET’in ülkemize, öğretmenlerimize ve öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Öğretmenlerimizle buluşmak için hazırız ve heyecanla bekliyoruz.”

Kardeş Şehirlerin Hikâyesi

İki şehir ‘Kardeş Şehir’ Kahramanmaraş ve Trabzon arasında yüzyıllardır süregelen ve toplumsal hafızalarda yaşayan Saçaklızadeler ve Fettahoğulları gibi ailelerle kurulan kadim kardeşlik bağı, Eylül 2021 tarihi itibariyle Büyükşehir Belediye Meclis kararlarıyla resmi bir hüviyet kazandı. Kurtuluş savaşının başlangıç olaylarından biri olan 12 Şubat 1920 Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşu olayı üzerine Trabzon Belediye Meclisi toplanarak resen ve tek taraflı olarak Maraş’ı “Kardeş Şehir” ilan etmiş ve şehrin ana caddesine Maraş Caddesi akabinde Trabzonlu Vali ve TBMM eski Başkanı Necmettin Karaduman vesilesi ile 1970 yıllarında Kahramanmaraş’ın ana caddesine “Trabzon Caddesi” ismi verilmişti.

İlgili Resimler


Menüyü Kapat