Osmanlıdan Cumhuriyete Sanayi Politikaları Paneli
Üniversitemizde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 99. Yıl Dönümü münasebetiyle "Osmanlıdan Cumhuriyete Sanayi Politikaları" konulu panel düzenlendi.
Üniversitemiz Mahmut Goloğlu Kültür Merkezinde düzenlenen panele Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Atilla Çimer, Prof. Dr. Hasan Karal, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Bektaş, İktisadi İdari ve Sosyal Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Ayyıldız, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Raif Kalyoncu, Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Ayşegül Ergene, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Fatih Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akpınar'ın moderatörlüğünü yaptığı panelde Akpınar, cumhuriyetin bize birilerini takip etmek değil de birilerine ufuk olmayı öğreten bir dönüşümün adı olduğunu belirterek sanayileşme politikalarında öncü olmanın önemine değindi.
Üniversitemiz İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanlığı Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Gülenç ise Osmanlı Devleti’nin Son Döneminde Sanayi Politikaları konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Gülenç, son dönem Osmanlı sanayileşme politikaları ile bu dönemde sanayileşme adına gerçekleştirilen atılımların Cumhuriyet dönemindeki milli sanayi yatırımları ve şirketleşmeler için büyük bir ilham kaynağı ve tecrübe birikimi sağladığını ifade etti.
Milli Mücadele Döneminde Sanayi Politikaları üzerine konuşan Üniversitemiz İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nurettin Çakıcı, Milli Mücadele dönemindeki savaş halinde iktisadi atılımların gerçekleştirilmesinin zor olduğunu belirtti. Ancak bu savaşlar silsilesi halinde bile fikri manada böyle bir temayülün olduğunu, özellikle savunma sanayi kurulmasına yönelik müzakerelerin yapıldığını ve bunların savaş süreci bittikten sonra pratiğe döküldüğünü vurguladı. Milli Mücadele sürecinde İzmir İktisat Kongresi yapılması, Askeri Fabrikalar Umum Müdürlüğünün kurulması gibi politikaların Milli Mücadele sonrası sanayileşme atılımları için yerlilik ve millilik bağlamında tarihi bir derinlik oluşturduğunu ifade etti. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin mevcut teknik ve teknolojik gelişmelerini daha ileri seviyelere taşıyabilecek tarihsel bir geçmişe ve kimliğe sahip olduğunu dile getirdi.
Millî Mücadele sonrası imkanların kısıtlı olduğunu hatırlatan Üniversitemiz İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanlığı Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Engin Çağdaş Bulut Cumhuriyet Döneminde Sanayi Politikaları adlı konuşmasında dokuma sanayi, tarım ve gıda sanayi, askeri sanayi, bayındırlık sanayisi ve ağır sanayi olmak üzere beş başlık altında 1931-1950 arasındaki sanayileşme sürecinin değerlendirmesini yaptı. Demokrat Parti döneminin en önemli özelliğinin Türkiye’de montaj sanayisinin ilerlemesi olduğuna dikkati çeken Bulut, otomobil ve uçak sanayisinin gelişim sürecini anlatarak “Sanayileşmek Atatürk’ün söylemiyle en büyük milli davalarımız arasında yer almaktaydı.”dedi.
Panelin ardından Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hasan Karal, katılımcılara teşekkür belgesi takdim etti.