Akademisyenimiz Doğu Karadeniz’de 20 Yeni Mantar Türü Keşfetti

Üniversitemiz Fatih Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Sesli, bilim dünyası için 20 yeni doğa mantarı keşfetti.
Doğu Karadeniz'in yüksek kesimlerinde, 7 yıldır sürdürülen çalışmalar sonucu dünyada varlığı bilinmeyen 20 mantar türü keşfettiklerini belirten Prof. Dr. Ertuğrul Sesli, mantarların, uluslararası adlandırma yasalarına göre isimlendirilerek uluslararası dergilerde yayımlandığını ve Dünya Mantar Bankasına (https://www.mycobank.org) girmelerinin sağlandığını ifade etti.
1700’li yıllarda başlayan çalışmalarla günümüze değin dünyada binlerce mantar keşfedildiğini hatırlatan Sesli, “Bu keşiflerden sadece 15’i Türk bilim insanlarına ait. Son 7 yıldır süren çalışmalarımda Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Trabzon Üniversitemizden aldığımız finansal destekler ile 20 yeni doğa mantarı keşfettik. Böylece tüm zamanlarda ilk kez ülkemizde keşfedilerek adlandırılan doğa mantarı sayısı 35’e çıktı.”dedi.
Mantarlara keşfedildiği yörelerden, morfolojik bir özelliğinden veya bir insan isminden esinlenilerek 'Gymnopus trabzonensis', 'Clitolyophyllum akcaabatense', 'Lyophyllum turcicum' gibi isimler verdiğini kaydeden Sesli’nin bilim dünyası için keşfettiği mantarlar şu isimlerden oluşuyor: Clitocella obscura, Clitolyophyllum akcaabatense (Akçaabatmantarı), Cortinarius conicoumbonatus (Konik örümcekmantarı), Cortinarius gueneri (Gün Mantarı), Cortinarius squamosus (Pullu Örümcekmantarı), Cortinarius talimultiformis (Sade örümcekmantarı), Gymnopus trabzonensis (Trabzon çırpıbacağı), Helvellosebacina granulata (Mimil Mantarı), Hygrophorus agathosmoides (Laz Gaypaşuk), Hygrophorus marcocontui (Eş Gaypaşuk), Hygrophorus pinophilus (Kül Gaypaşuk), Hygrophorus yadigarii (Baba gaypaşuk), Inocybe antoniniana (Yârenkümbeti), Lyophyllum turcicum (Öz karadönek), Marasmiellus istanbulensis (Boğaz başdöndüren), Rhodocybe asanii (Has narinşapka), Rhodocybe asyae (Öz narinşapka), Rhodocybe cistetorum (Güdük Narinşapka), Rhodocybe tugrulii (Bey narinşapka), Tricholoma virgatum var. fulvoumbonatum (Şişkarakız).