TRABZON ÜNİVERSİTESİ

Üniversitemizde "Metaverse: İnsanlığın Hayatında Neleri Değiştirecek?" Konferansı

Türkiye Düşünce Platformu Başkanı, iş insanı ve yazar Taşkın Koçak tarafından “Metaverse: İnsanlığın Hayatında Neleri Değiştirecek?” adlı konferans gerçekleştirildi.

Mahmut Goloğlu Kültür Merkezindeki konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Hasan Karal, Prof. Dr. Atilla Çimer, Prof. Dr. Hüseyin Serencam, Fatih Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hikmet Yazıcı, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdem Taşdemir, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Bektaş, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Raif Kalyoncu, Lisanüstü Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hakan Şevki Ayvacı, Devlet Konservatuvar Müdürü Doç. Ayşegül Ergene, Genel Sekreterimiz Doç. Dr. Recep Narter, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı. 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra teknolojik gelişime de atıfta bulunan bir giriş izletildikten sonra Türkiye Düşünce Platformu Başkanı, iş insanı ve yazar Taşkın Koçak, geçmişten günümüze sanal gerçeklik teknolojisine hayat veren fikirlere, kişilere ve gelişmelere kısaca değindi. Koçak, Metaverse’nin oluşumunda etkili olan internetin üç boyutlu versiyonu Web3.0 (3D), genişletilmiş sanal gerçeklik (XR - VR gözlüğü), blockchain ve yapay zekâ hakkında bilgiler verdi.
Koçak, bir avatarla temsil edilen kullanıcıların alışveriş yapabileceği, sosyalleşebileceği, boş zaman etkinliklerine katılabileceği ve öğrenebileceği sanal bir dünya olarak tanımlanan Metaverse’nin; kaçılamayacak geniş bir ekosisteme sahip olarak sosyal hayatı, dinî hayatı, sağlığı, turizmi, eğitimi, iş dünyasını, alışverişi, sanatı, devlet kurumlarını kısacası insana dair birçok meseleyi içerisine alarak onları olumlu veya olumsuz yönde etkileyemeye başladığına dikkati çekti. 

Koçak; uzaklığın artık hiçbir öneminin kalmadığı meta evren platformunun bir çok alanda kullanıldığı gibi eğitim, din ve ekonomi alanında da etkili bir şekilde kullanıldığına vurgu yaparak dünyanın farklı yerlerindeki sohbetlere ve derslere avatar ile katılıp bizatihi o anı eş zamanlı yaşama, İslami etkinliklere katılma, birçok ülkedeki âlim ve ilim erbabından o ülkelere gitmeden dersler alma ve Hac ile umre eğitimlerini üç boyutlu olarak bilfiil yapabilme, dünyanın her yerinde ticaret yapma ve iş arayabilme imkânı sağladığını da belirtti. 

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferansın ardından genel bir değerlendirmede bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, Meteverse’nin günümüz bir gerçeği olduğunu belirterek, “Metaverse aynı zamanda geleceğimizin gelişmesi. Biz istesek de istemesek de dijital dönüşüm, dijitalleşme, iletişim sistemleri gelişiyor. Bunları göz ardı etmek mümkün değil. Metaverse hayatımızın değişmeyecek hiçbir tarafını bırakmıyor. Buna karşı ne yapabiliriz? Ya kendimizi dünyanın dışına iteriz ya da bu gelişmelerle yaşamaya alışırız. Nasıl ki her ilacın bir komplikasyonu var, bütün bu gelişmelerin elbette muhtemel komplikasyonları vardır. Biz bu gelişmeleri insanlığın yararına nasıl kullanabiliriz sorusuna odaklanırsak görevimizi yapmış oluruz. Kendimizi Metaverse gelişmelerine uygun olarak güncellememiz gerekiyor. Teknolojinin bütün alanlardaki gelişmeleri dikkate almak zorundayız. Diğer yandan bu tür konferanslarımız bir farkındalık oluşturduğu için son derece önem arz ediyor” dedi.  

Rektörümüz Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu’nun Koçak’a günün anısına teşekkür belgesi ve plaket takdiminden sonra konferans sona erdi.

İlgili Resimler


Menüyü Kapat