Üniversitemizde Uluslararası Yavuz Sultan Selim Sempozyumu
Üniversitemiz ev sahipliğinde İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen “Yavuz Sultan Selim Bilim, Düşünce, Sanat Sempozyumu” törenle başladı. Osmanlı Devleti’nin önemli siyasi dönüşümler yaşadığı Yavuz Sultan Selim Han’ın 1512 ile 1520 yılları arasındaki yönetim dönemindeki bilim, düşünce ve sanat etkinlikleri ile bu alanlarda öne çıkan eserlerinin Osmanlı kültürel mirasına katkılarının inceleneceği 8-10 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek uluslararası sempozyum için 9 farklı ülkeden bilim insanları Trabzon Üniversitesi’nde bir araya geldi.
Tarih, dil, edebiyat, felsefe, İslami ilimler, bilim ve sanat tarihi gibi alanlarda çalışan 70 akademisyenin katılımıyla başlayan sempozyumda disiplinler arası bir değerlendirme ortamının hedeflenirken bilimsel organizasyonda 37 ayrı üniversite ve kuruluş temsilcisi yer aldı. Türkiye’den 56, Azerbaycan’dan 4, İran’dan, ABD ve Kanada’dan 2’şer; Ukrayna, Macaristan, Ürdün ve KKTC’den 1’er akademisyenle temsil edildiği sempozyumun Mahmut Goloğlu Kültür Merkezinde gerçekleştirilen açılış törenine kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.
Açılış töreninde Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Atilla Çimer, Prof. Dr. Hasan Karal, Prof. Dr. Hüseyin Serencam, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ömer Faruk Ursavaş, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Uygun, İl Müftüsü Selami Aydın, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yunus Pustu, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Bilal Kırımlı ile il ve ilçe mülki idare amirleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, dekanlarımız, müdürlerimiz, idari ve akademik personelimiz ile konuk bilim insanları ve öğrenciler hazır bulundu.
Programın açılış konuşmasını yapan İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Bilal Kırımlı, “Geçmişimizden feyz alarak insanımızı daha iyi yetiştirme amacındayız. Üzerine çok şey söylenmesine rağmen Yavuz Sultan Selim döneminin doğru anlaşılması ve kitlelere doğru anlatılması bu sempozyumdaki ana amacımızdır. İnşallah sempozyumumuz bu manada faydalı olacaktır” dedi. Ardından konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu, “Yavuz Sultan Selim; dedesinin fethettiği oğlunun (Kanuni) doğduğu Trabzon sancağında 24 yıl gibi uzun sayılabilecek bir süre şehzadelik yapmış; askeri ve idari tecrübesi ile 8 yıl gibi kısa sayılabilecek bir hükümdarlık süresi içinde tarihçilerin ifadesi ile 80 yıllık işlere imza atmış, çok değerli ve karizmatik bir Osmanlı padişahıdır” dedi.
Yavuz Sultan Selim’in bu kısa sürede bölgesel bir güç olmaktan çıkardığı Osmanlı’yı cihan imparatorluğuna dönüştürdüğünü dile getiren Rektörümüz, şöyle devam etti: “İslâm dünyasının siyasi birliği yanında dini liderliğini de temin eden Yavuz Sultan Selim, Osmanlı’nın doğu sınırlarını güvence altına almış, halifelik makamını Osmanlı’ya kazandırmıştır. Halifelik otoritesini kullanarak bir İslam birliği inşâsına yönelmiş, İslâm dünyasında merkezi bir dini otorite tesis etmeyi başarmıştır. Kısa fakat aktif ve etkili yönetim tarzı sayesinde doğuda ve batıda imparatorluğun gücünü pekiştirmiş, Osmanlı’nın coğrafi ve siyasi sınırlarını yeniden tanımlamıştır. İlim, sanat ve edebiyata olan ilgisi ile de şöhret bulan Yavuz Sultan Selim, “Selimi” mahlası ile yazdığı şiirlerle bir divan oluşturacak yekûn teşkil eder.”
Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yunus Pustu ise “Bir entelektüel, bir sanatsever bir düşünür olarak Yavuz Sultan Selim’in zengin kültürel mirasını konuşmak üzere bir araya geldik” diyerek başladığı konuşmasında şunları kaydetti: “Yavuz, kısa yönetimi döneminde derin izler bırakan bir Osmanlı padişahıdır. Edebiyatı önemseyen, sanata düşkün, kültürel gelişmeleri takip eden bir şahsiyettir. Selimî mahlası ile yazdığı eserler; sadece kılıç tutan değil, kalem tutan bir padişah olarak önemini betimler. Onun döneminde sanat gelişmiştir. Bilim ve sanatta önde gelen insanları sürekli desteklemiştir. Sayesinde İstanbul düşünürlerin, şairlerin ve edebiyatçıların buluşma noktası haline gelmiştir. Sanatı ve ilmi destekleyen yaklaşımı sadece kendi döneminde değil sonraki dönemlerde de devam etmiştir. Düşünce ile gücü aynı zeminde buluşturma gücünü taşıyan müstesna bir şahsiyettir. Bu sempozyumun Fatih’in fethettiği, Kanuni’nin doğduğu, Yavuz’un yönettiği Trabzon’da düzenlenmesi de bizim için çok değerlidir.”
Vali Aziz Yıldırım ise şunları söyledi: “Yavuz Sultan Selim Han’ın vefatı bundan yaklaşık 500 yıl önce gerçekleşmiş. Yaklaşık 50 yıllık bir ömre çok önemli işler sığdırabilmiş bir cihan padişahı. Trabzonumuz’u anlatırken biz Fatih’in fethettiği, Yavuz’un yönettiği, Kanuni’nin doğup büyüdüğü şehir diyoruz. Cumhuriyetimizin mimarı Mustafa Kemal Atatürk de burayı üç kere ziyaret etmiş. 88. Halife, dokuzuncu Osmanlı padişahı ve aynı zamanda cür’etimi bağışlayın; bizim meslektaşımız oluyor. Çünkü burada valilik yapmış. Kendisi tahtta kaldığı 8 yıl zarfında Osmanlı topraklarını iki katına çıkarıyor. Büyük bir İslam birliği kuruyor. Dünyada Osmanlı’nın bir güç olarak varlığını ortaya koyuyor. Sadece ülkenin siyasi sınırlarını değil, aynı zamanda ilmi, kültürel ve manevi ufkunu da genişleten bir padişah. Onun kısa fakat derin izler bırakan derin hükümdarlık dönemi İslam dünyasında önemli bir döneme işaret ediyor.”
Konuşmaların ardından başkanlığını Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Hüsrev Subaşı’nın yaptığı ilk oturumda İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Dr. Feridun Mustafa Emecen ve İstanbul Medeniyet Üniversitesinden Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu sunumlarını gerçekleştirdi. Açılış oturumunun ardından Üniversitemiz Ahmet Hilmi İmamoğlu Kütüphanesi içerisinde oluşturulan Türk Tarih Kurumu Yüzüncü Yıl Kitaplığı” Rektörümüz, Trabzon Vali Yardımcısı Fatih Kızıltoprak ve Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yunus Pustu tarafından hizmete açıldı.