Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Sıfır Atık, Orman ve Su Hareketi
Her yıl 22 Mart’ta kutlanan Dünya Su Günü, 21-26 Mart Orman Haftası ve 30 Mart Sıfır Atık Günü münasebetiyle Üniversitemizin ev sahipliğinde üç devlet üniversitesi tarafından farkındalık konferansı düzenlendi. Akademisyenlerin “gezegenin karakutusu” ve “dünyanın dibi” olarak nitelendirilen Antarktika’dan çarpıcı deneyimlerini paylaştığı konferansta yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi vurgulandı, azalan su kaynaklarına dikkat çekildi ve 100 çam fidanı toprakla buluşturuldu.
Trabzon Üniversitesi (TRÜ), Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) akademisyenleri bir araya gelerek Dünya Su Günü, Sıfır Atık Günü ve Orman Haftası için ortak bir etkinlik düzenledi. Üniversitemiz Sıfır Atık Koordinatörü Doç. Dr. Nazihan Ursavaş ve ekip arkadaşlarınca hazırlanan program Mahmut Goloğlu Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Etkinliğe Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Atilla Çimer, Prof. Dr. Hüseyin Serencam ve Genel Sekreterimiz Doç. Dr. Ufuk Töman’ın yanı sıra Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Trabzon İl Müdürü Uğur Korkmaz da katıldı.
Birleşmiş Milletler (BM) Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulu Başkanı Emine Erdoğan’ın Sıfır Atık Vakfı tarafından İstanbul'da düzenlenen "22 Mart Dünya Su Günü: Su Verimliliği Zirvesi"ne katılarak Trabzon Üniversitesi’ni temsil eden Doç. Dr. Nazihan Ursavaş, Mahmut Goloğlu Kültür Merkezindeki organizasyonda yaptığı açılış konuşmasında bu konuya değinerek, “Dünyadaki su kaynakları üzerindeki baskı her geçen gün artıyor” dedi.
Dünyanın süreç olarak çevre, orman ve su gibi üç kritik temanın kesişim noktasında bulunduğunu belirten Ursavaş, “Bu süreç; sadece doğanın dengesini değil, insanlık için sürdürülebilir geleceği oluşturmanın temelini oluşturuyor. Dünya Su Günü’nün teması bu yıl buzullara vurgu yapıyor. Su kaynaklarının korunması açısından buzullar kritik öneme sahip. Son yıllarda özellikle küresel ısınma nedeniyle buzullar hızla eriyerek deniz seviyelerini yükseltiyor. Bu konu, milyonlarca insanın suya erişimini etkileyecektir. İnsanlık olarak geleceğe daha temiz bir çevre bırakmak ise çevreyi daha az etkileyecek faaliyetlerde bulunmaktan geçiyor. Özellikle, bu yıl Sıfır Atık Gününün de teması olan moda anlayışı çerçevesinde alışveriş alışkanlıklarımızı yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Etkinlikte KTÜ’den Prof. Dr. Hülya Kalaycıoğlu “Orman, Orman Ürünleri, Sürdürülebilirlik ve Hayatımızdaki Önemi” konusunda gençleri bilgilendirdi. RTEÜ’den Prof. Dr. Ülgen Aytan ise “Mikroplastiklerin Yolculuğu: Karadeniz’den Antarktika’ya” adlı sunumunda dünyanın güney ucundan güncel deneyimlerini gençlerle paylaştı. Özellikle Prof. Dr. Ülgen Aytan’ın güncel görsellerle aktardığı Antarktika deneyimleri öğrencilerden yoğun ilgi gördü.
GELECEĞİMİZİ KORUMAK ZORUNDAYIZ
İnsanlığın her türlü yaşam fonksiyonlarıyla dünya iklimini zorlar hale geldiğini söyleyen Prof. Dr. Hülya Kalaycıoğlu, “İklim değişikliğinin sebebi yaşam süreçlerinde gerçekleştirdiğimiz faaliyetler. Geleceği düşünmüyormuşçasına hareket ediyoruz. Dünya da küresel ısınma, sel, deprem, yanardağ patlamaları şeklinde bize tepkiler veriyor. Geleceğimiz için toprağı, havayı ve suyu korumak zorundayız. Eğer tüm dünya Türkiye gibi yaşasaydı, dünya gibi bir buçuk gezegene ihtiyacımız vardı, çünkü çok temiz yaşamıyoruz. Yaşadığınız ortamda işlenmemiş bir parça çam bulundurun, havanın temizlenmesini sağlar. Plastik ve pvc doğramalardan uzak durun. Ulaşım alışkanlıklarınızı değiştirin; yürüyün, toplu taşıma aracı ya da bisiklet kullanın. Kartalkaya’daki yangının sebebi ahşap değildir. Karbonlaştırılan ahşap malzeme yanmaz; evlerinizi ahşap malzemeden inşa edin” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Ülgen Aytan ise deniz okuryazarlığımızın çok düşük olduğunu belirterek, “Okyanus ve deniz; manzaradan, yüzmeden, balıktan çok ötede bir gerçek. Gezegen için çok kritik önemi var; soluduğumuz havanın yüzde 50’den fazlası okyanuslardan geliyor. Plankton ekolojisi çok önemli; iklimimizi okyanuslar regüle ediyor” dedi. Aytan şöyle devam etti:
BUZULLARDA BİLE MİKROPLASTİKLER VAR
“Plastik poşet 1960’lı yıllarda ilk olarak keşfedildiğinde ormanları koruma amacı taşıyordu ama gelecekte çok büyük bir felakete yol açabileceği öngörülemedi. Bugün üretilen plastiğin yüzde 50’sinden fazlası tek kullanımlık. Geri dönüşüm maalesef yüzde 8’ler civarında. Kullandığınız her eşyada, dokunduğunuz her yerde ağırlığı 400 milyon tona ulaşan plastikler var. Her türlü nihai kirleticinin ulaştığı ortam olduğu için denizler kritik öneme sahip. Plastik atıklar genel iklim ve denizel canlılar için büyük tehlike oluşturuyor. Balıkların midesinde en çok sentetik fiberlere rastlıyoruz. Özellikle alışveriş yaparken tekrar düşünelim; nitekim giydiklerimiz ve tükettiklerimizle doğrudan bir plastik kapanı içerisindeyiz. Yaşarken de sürekli mikroplastik üretiyoruz. Antarktika’daki buzullar içerisinde mikroplastiklere rastladık. Bunlar erimeyi de hızlandırıyor. Plastiklerle mücadelenin yolu onu reddetmektir. Reddedemiyorsanız azaltın, azaltamıyorsanız ger dönüştürün” önerilerinde bulundu.
Daha sonra Antarktika turu çerçevesindeki deneyimlerini katılımcılarla paylaşan başarılı bilim insanının heyecan uyandıran görüntülü ve videolu sunumu büyük beğeni toplarken Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu ise yaptığı teşekkür konuşmasında şunları söyledi:
“Bugün burada faydalı bir sunum serisini izledik. Gerçekten izlediğimiz sunumlar hayatın ta kendisi ile ilgili, yani su, çevre, orman… Hepsi birbiri ile çok yakın ilişkili olan kavramlar. Hayat bunlarla kaimdir, bunlarla devam ediyor ama belki hiç farkında olmadığımız en önemli nimetler de bunlar. Her saniye bunları tüketiyoruz ama neyi tükettiğimizin nasıl tükettiğimizin bunun sonucunda neyle karşılaşacağımızın farkında olmadığımız belli. Su, çevre ve orman sorunları nedeniyle dünyanın yakın gelecekte ne büyük tehditlerle karşı karşıya kalacağını öğrenmiş olduk. Bu tür programların tüm kurumlar tarafından bilinç oluşturmak için çok yoğun şekilde yapılması gerekiyor. Üniversite olarak biz bu konuya büyük önem veriyoruz. Bize destek veren Sıfır Atık Koordinatörü Nazihan hocamıza ve ekibine teşekkür ediyorum. Bizlere bugünkü sunumda önemli farkındalık parametresi oluşturan kıymetli konuşmacılara kalbi teşekkürlerimi sunuyorum.”
Kübra Tekin ve Rümeysa Var adlı TRÜ Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümü son sınıf öğrencilerinin TÜBİTAK destekli 2209-A kodlu Sıfır Atık konulu projelerinin sunumunun yapıldığı etkinlikte su tasarrufu, ağaç sevgisi, sıfır atık bilinci ve çevre duyarlılığı konularına değinildi.. Sunum yapan öğrencilere Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürü Uğur Korkmaz tarafından teşekkür belgesi takdim edilerek üniversitemiz tarafından hazırlanan hediyeler verildi. Program akışında Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü öğrencilerince farkındalık kazandırmak amacıyla hazırlanan video gösterileri yüzlerde tebessüm oluşturdu. Konferansa katkıda bulunan hocalara da birer teşekkür belgesi, rozet ve fidan hediye edildi. Etkinlik sonunda Trabzon Orman Fidanlık Müdürlüğünden temin edilen fıstık çamları katılımcılara dağıtıldı.