TRABZON ÜNİVERSİTESİ

Trabzon Üniversitesi Tonya Meslek Yüksekokulu ile Tonya Toplum Sağlığı Merkezi işbirliğiyle “1 Aralık Dünya AIDS Günü” konferansı düzenlendi

Yüksekokul konferans salonunda düzenlenen etkinliğe Tonya Toplum Sağlığı Merkezi yetkilileri, Yüksekokul Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Neşe İşcan Ayyıldız, yüksekokul akademik-idari personelleri ile öğrenciler katıldı.

Yüksekokul öğrencilerine yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen konferansa Yüksekokul Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Neşe İşcan Ayyıldız ve Tonya Toplum Sağlığı Merkezi’nden Ebe Hacer Atalay Saçıkay konuşmacı olarak katıldı.

Öğretim Görevlisi Neşe İşcan Ayyıldız “90-90-90 Hedefine Ulaşmak İçin Neler Yapılabilir” başlıklı sunumu gerçekleştirdi. Ebe Hacer SAÇIKAY ise “ HIV/ AIDS ile Yaşam ve Yapılması Gerekenler” üzerine sunum gerçekleştirdi.  Konuşmacılar “Bugün, önemli bir farkındalık günü ancak bizler hastalıklara karşı bir gün değil, her gün bilinçli olmak zorundayız” diye farkındalığa ve bilinçli olma konusuna vurgu yaptılar.

HIV/ AIDS virüsü hakkında bilgiler veren konuşmacılar, “Bu virüs vücudun savunma gücünü zayıflatıyor ve yıkıyor. Sonunda ise normal koşullarda tedavi edilebilen hastalıklar, savunma gücü yetersiz kaldığı için tedavi edilemiyor” dedi.

Konuşmacılar, hastalığın belirtilerini ateş, farenjit, deri döküntüleri, kas ve eklem ağrısı, ishal, baş ağrısı, bulantı ve kusma, karaciğer ve dalak büyümesi olarak sıraladılar. Klinik bulguların HIV enfeksiyonuna özgü olmayıp oldukça değişken olduğunu söyleyen konuşmacılar, erken tanı ve tedavinin önemine de vurgu yaptı.

HIV virüsünün olası bulaşma yolları ile tanı, tedavi ve korunma yöntemlerine de değinen konuşmacılar, HIV testinin gerekli görülen her basamaktaki sağlık kurumlarında uygulanabileceğini ve test sonuçlarının aynı gün içinde alınabileceğini söylediler.

Ülkemizde HIV hastalarının sayısının artmaması için HIV’den korunmayı öğrenmek gerektiğini belirten konuşmacılar, HIV/AIDS sebebiyle sağlık kuruluşlarına başvuran ve testlerini yaptıran hastaların kimliğinin kodlandığını ve bu kişilerin bilgilerinin gizli tutulduğunu belirtiler.

Ayrıca 90-90-90 hedefine ulaşılabilmesi için yapılması gerekenlerin altını çizen konuşmacılar hastalıkla mücadelede toplumun bilinç seviyesinin artırılmasının önemli olduğunu söyledi.

İlgili Resimler


Menüyü Kapat