Vakfıkebir MYO’da ‘Dijital Bağımlılık’ Konferansı Düzenlendi
Trabzon Üniversitesi Vakfıkebir Meslek Yüksekokulu’nda öğrencilere yönelik olarak ‘Dijitale Bağlı Ol, Bağımlı Olma” sloganı kapsamında ‘Dijital Bağımlılık’ konferansı verildi.
Vakfıkebir MYO Konferans Salonu’ndaGümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Ersin Diker tarafından gerçekleşen ‘Dijital Bağımlılık’ konferansına, Yüksekokul Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Soner Demirtaş ve Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Tolga Ergün’ün yanı sıra çok sayıda öğrenci, akademik ve idari personel katıldı. Konferansta özellikle internet, cep telefonu ve sosyal medya yoluyladijital bağımlılığın nasıl oluştuğu ve bu durumdan kurtulmak için neler yapılması gerektiği ele alındı.
Sunum öncesi, 3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ kapsamında Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı birinci sınıf öğrencimiz Tuba BAKAN’aYüksekokul ve Satranç Federasyonu ortaklığında, konuğumuz Dr. Öğr. Üyesi Ersin Dikker tarafından Görme Engelli Satranç Takımı takdim edildi.
Dijital bağımlılığının dünyada yeni yeni tanımlanan bir bağımlılık türü olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Ersin Diker, diğer bağımlılık türleri ile kıyaslamalar yaparak bu bağımlılığın oluşmasında özellikle psikolojik ve sosyolojik etkenlerin neden olduğunun altını çizdi. “İnsanlar beğenilme içgüdüsü ile sosyal medyada sürekli olarak paylaşım yapmakta ve diğerlerinin paylaşımlarını gelişmeleri kaçırma kaygısı ile takip etmektedirler. Bu durum, zamanla dijital ortamda geçirilen sürenin artmasına ve devamında farkında olmadan bağımlılığın oluşmasına neden olmakta ve bireyi tıpkı bir sigara bağımlığında olduğu gibi esir almaktadır. Birey bunun farkında olsa bile bir türlü bu durumdan kurtulamamaktadır” dedi.
Özellikle Z kuşağı olarak nitelendirebilen kişilerde dijital bağımlılığın daha çok görülebildiğinin altını çizen Diker, devlete, eğitimcilere ve ebeveynlere önemli görevler düştüğünü söyledi. Özellikle dijital bağımlık ile ilgili tıp ve psikolojide yeni türeyen rahatsızlıklardan bahseden Diker, dijital ortamda yer almanın bağımlılığa yol açmamasının önemine dikkat çekti. “Dijitale elbette bağlı olacağız, ama bağımlı olmayacağız. Bakıldığındasağlık, eğitim, pazarlama başta olmak üzere birçok alan dünyada günden güne dijitalleşiyor. Bu noktada insanların bu süreçten mahrum kalması elbette düşünülemez. Fakat bunun süre olarak fazla olması insanların psikolojik davranışlarını etkilemekte ve ‘FoMO, Nomofobi, Hikikomori Fenomeni, Ego Sörfü, Selfitis ve Plagomani’ gibi dijital çağın yeni hastalıklarının bireylerde gözükmeye başlamasına neden olmaktadır. Bugün toplumumuzdaki çoğu insan bu tür rahatsızlıklardan en azından biri veya birkaçına yakalanmaktadırlar. Bu hastalıklara yakalanmamak veya bunlardan kurtulmanın yolu, ‘Dijital Detoks’ veya ‘Teknoloji Diyeti’ diyebileceğimiz bir anlayışın benimsenmesidir. Bir süre tüm sosyal medya hesaplarını kapatıp ailemize, arkadaşlarımıza ve diğer sosyal aktivitelerimize daha çok zaman ayırmalıyız. Ayrıca illa sosyal medyayı kullanacaksak bile günün belli saatlerinde çok kısa olacak şekilde kullanmalıyız. Daha sonra cep telefonumuzu evimizin başka bir yere bırakıp acil bir durum olmadıkça elimize almamalıyız. Dijital bağımlılıkla mücadele dikkat edilmesi ve önemsenmesi gereken bir konudur” diye belirtti.
Vakfıkebir MYO öğrencilerinin yoğun bir şekilde katılım gösterdiği konferansın sonundaYüksekokul Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Soner Demirtaş, Dr. Öğr. Üyesi Ersin Diker’e konferansa verdiği katkılardan dolayı teşekkür ederek plaket verdi.