Üniversitemizde Yapay Zeka ve Toplumsal Dönüşüm Paneli
Üniversitemizde Yapay Zeka ve Toplumsal Dönüşüm konulu panel gerçekleştirildi. Panelde, Nobel ödüllerinin belirlenmesinde bile doğrudan yapay zeka tekniklerini kullananların öne geçtiği vurgulandı.
TRÜ’DE YAPAY ZEKAYA YOLCULUK
Yapay Zeka’nın dünya toplumlarını hangi alanlarda ne şekilde etkilediği ve bu alandaki gelişmelerle süreçte tezahür eden risklerin aşamaları gibi temaların işlenerek paylaşılması amacını taşıyan panele Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Atilla Çimer, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Programda Prof. Dr. Ünal Çakıroğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Hale Nur Uyanık “Yapay Zekaya Yolculuk”, Doç. Dr. Ali Kürşat Erümit ve Doç. Dr. Yalçın Yıldız “Eğitimde ve Sanatta Yapay Zeka”, Doç. Dr. Gülcan Şener ve öğrencisi Cemal Kanca “Yapay Zeka ve Etik” konularında sunumlarda bulundu. Etkinlikte ayrıca Arş. Gör. Salih Özkan tarafından “Ceza Hukukunda Acil Durum Algoritmaları” konulu bir sunum yapıldı. Moderatörlük misyonunu Prof. Dr. Bayram Sevinç, Prof. Dr. Ünal Çakıroğlu ve Doç. Dr. Ali Kürşat Erümit’in üstlendiği panelde yapay zeka teknolojisinin kronolojisi, kullanıldığı alanlar, son gelişmeler ve yapay zekadan kaynaklı risklerle tehditler masaya yatırıldı. Bazı konuşmacılar yapay zeka desteği ile gösteri yaptı.
ÖZGÜNLÜK HAREKETE GEÇİYOR
Konuşmacılardan Prof. Dr. Ünal Çakıroğlu, “Organlarımızla yapamadığımız birçok şeyi yaptırabilmek için oluşturduğumuz birçok düzenek kuruldu” diyerek insanların kendilerinde olmayan birçok şeyi arama ihtiyacından yapay zekayı geliştirdiğini söyledi. Tarihçeyi detaylıca aktaran Çakıroğlu ‘yapay zeka’dan esinlenerek yaptığı çıkarımda; “Teknolojiyi insanlık adına nasıl yönlendireceğimizi düşünmek en büyük sorumluluğumuzdur. Son dönem Nobel ödüllerine baktığımızda doğrudan yapay zeka tekniklerini kullanan bilim insanlarının ödüller aldığını görüyoruz” ifadelerini kullandı. Dr. Öğr. Üyesi Hale Nur Uyanık, “İnsan pratikliği ve konforu sever. Yapay zeka bu noktada hayatımızı kolaylaştıracak alternatifler sunduğu için biz onun yapaylık durumuna ‘zeki’ kavramını atfettik ama dil konusunda yapay zeka insana ulaşamamıştır” diye konuştu. Doç. Dr. Ali Kürşat Erümit, “Büyük Veri kapsamında çok etkili sonuçlar geliyor. Üretken yapay zeka bazı gerçekleri yüzümüze vurmaya, soruların cevaplarını vermeye başladı. Altyapının hızlı gelişimi bize birçok özgünlüğü harekete geçirme imkanı sağlıyor” dedi.
SANAL BESTE, YAPAY MAESTRO!
Yapay Zeka kavramının eğitim ve sanattaki yansımaları üzerine söz alan ve metafor olarak dünyayı bir insan beynine benzeten Doç. Dr. Yalçın Yıldız “Sinir ağları yönüyle yapay zeka teknikleri tahminimizden daha hızlı ilerliyor. Bu gerçeklik, sanatta ve müzikte de farklı olmuyor; nota yazılmasında, özgün eser-beste planlanmasında, yorum puanlamasında ve ses denetim aşamasında yapay zeka kullanılıyor. Teknolojiyle rekabet etmek yerine ondan faydalanmak daha rasyoneldir” şeklinde konuştu. Yıldız, sunumunda canlı olarak yapay zeka destekli bir beste ile sanal şef olarak Mozart’tan Küçük Bir Gece Müziği dinletisi yaptı. Doç. Dr. Gülcan Şener ve yüksek lisans öğrencisi Cemal Kanca yapay zekanın etik yönünü irdelerken etik değerlerin daima gözetilmesi gerektiğine işaret etti. Arş. Gör. Salih Özkan ise yapay zekayı hukuki yönden ele aldı ve dikkat edilmesi gereken hukuki hususları anlattı. Panel programını çeşitli bölümlerden öğrenciler ve akademisyenler dikkatle izleyerek notlar aldı. Programa katkı sağlayan akademisyenlere Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Atilla Çimer ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Bilal Kırımlı tarafından teşekkür belgesi verildi.