TRABZON ÜNİVERSİTESİ

Kampüste Gençlere Siber Suçlarla Mücadele Semineri

Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ile Üniversitemiz tarafından ortaklaşa düzenlenen Siber Suçlarla Mücadele Seminerinde öğrencilerimiz siber tehditler konusunda bilgilendirildi.

Kısa adı SİBERAY olan internet bağımlılığı ve bilinçli internet kullanım projesi çerçevesindeki teknolojik bilgilendirme etkinliği, Üniversitemiz Mahmut Goloğlu Kültür Merkezinde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Trabzon Emniyeti Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Önleme Büro Amirliği, ‘Temel Siber Güvenlik, Bilişim Suçları, Sosyal Medya ve İnternet Dolandırıcılıkları-Farkındalık’ konularında gençleri bilgilendirdi. Günümüzün en önemli dijital tehdit ve tehlikeleri arasındaki internet bazlı suçlara karşı özellikle gençleri uyarmanın önemine işaret eden Tozluyurt, teknoloji bazlı suçlarda üniversiteli mağdur sayısının azımsanmayacak oranda fazla olduğunu bildirdi.

Programda, Trabzon Emniyet Müdürlüğü Önleme Büro Amirliğinden Polis Memuru İlhan Tozluyurt gençlere yasal çerçeve ve güvenlik uyarılarında bulundu. İnternet mağduriyetine uğrayan en geniş grubun üniversite gençleri olduğunu söyleyen Tozluyurt; sosyal medya hesap güvenliği, bilgisayar ve cep telefonu kullanımı, internet dolandırıcılığı gibi konularda bilgiler verdi:

DİJİTAL TEHDİTTE SINIR YOK

“Büromuzda her gün maalesef en az bir öğrenci misafirimiz oluyor. Üniversiteli arkadaşlarımız internet ortamında sıklıkla mağdur oluyor. İnternette kullanım yaşı aşağıya doğru düştükçe sorunlar yayılarak artıyor. Sizin de hesabınız hack’leme yöntemiyle çalınabilir. Oltalama yöntemi ile kötü niyetli kullanıcılara yakalanabiliriz. Hesap çalmak çok kolay; hesabımız ele geçirilebilir. Dolandırıcılığa maruz kalabiliriz. Tehdit alabiliriz. Şantaja uğrayabiliriz. Hakarete uğrayabiliriz. Sosyal medyada insanlar kendilerini göründüklerinden farklı gösterebilir. Hatta karşınızda hiç kimse olmayabilir. Teknolojiyi kullanırken dikkatli olalım. Bunun için de yasal çerçevede kalalım.”

YALVARIYORUZ KİRALAMAYIN

Gençlere “Bağımlı olma güçlü ol” ve “IBAN'ını kiralama geleceğini karartma” şeklinde uyarılarda bulunan polis memuru, “IBAN sahtekarlığı üzerinden işlenen her suç için 3 yıl 4 ay hapis cezası var. Bunlardan uzak durun. Hiç kimse size 50 bin liralık telefonu 7 bin liraya vermez. 5 bin liralık ayakkabıyı da 300 liraya size göndermez. Kiralık dijital para hesaplarından uzak durun. Siber suçlarda zaman aşımı yok, geleceğinizi karartmayın. Karapara, bahis, araç kiralama, dijital para, sahte yardım kampanyası, sahte ürün satışı, sahte burs vaadi dolandırıcılığı... Hepsinin baş sebebi IBAN’lar. Size Yalvarıyoruz, hesabınızı kimseye vermeyin ve kiralamayın” dedi.

Program sonunda Üniversitemiz Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Fatma Dilek Şeker tarafından İlhan Tozluyurt’a teşekkür belgesi verildi. Seminere yoğun ilgi gösteren öğrenciler salonu doldurdu. Akademik ve idari personelimiz de programı baştan sona izledi.

İlgili Resimler


Menüyü Kapat