TRABZON ÜNİVERSİTESİ

Üniversitemizde 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü Etkinlikleri Düzenlendi

Üniversitemizde, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 107. Yıl Dönümü ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Üniversitemiz Atatürk Anıtı önünde düzenlenen Çelenk Sunma Töreni ile başlayan program, Mahmut Goloğlu Kültür Merkezi’nde düzenlenen “107. Yılında Çanakkale Ruhu” konferansıyla devam etti. Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Öksüz’ün konuşmacı olarak katıldığı konferansa Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Hüseyin Serencam, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Atilla Çimer ve Prof. Dr. Hasan Karal, Fatih Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hikmet Yazıcı, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Raif Kalyoncu, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdem Taşdemir, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Bektaş, Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Ayşegül Ergene, Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Servet Çelik, Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Çiğdem Şahin Başfırıncı ile  akademik personelin yanı sıra çok sayıda öğrencimiz katıldı.

1915’te Vatan Çanakkale’ydi

Birinci Dünya Savaşı’na giden tarihsel süreçte vatan evlatlarının yurdu yaşatmak ve var edebilmek için cepheden cepheye koştuklarını belirten Prof. Dr. Hikmet Öksüz, “1850’lerde vatan Silistre idi, 1911’de Trablusgarp. 1915’te ise Çanakkale olmuştur. O kumandanlar yaşamak için değil yaşatmak için sözleşmişlerdi. Bu vatanı ve bu milleti yaşatmak için bu milletin evlatlarına taarruzu değil ölümü emrediyorlardı. 1915’te Çanakkale’yi savunmak demek sadece İstanbul’u, payitahtı korumak demek değildi. Trabzon’u da Diyarbakır’ı da Musul ve Kerkük’ü de savunmak demekti” dedi.

Çanakkale İstiklal Harbi’nin Önsözüdür

Çanakkale’de deniz ve kara savaşlarında büyük bir mücadele verildiğini kaydeden Prof. Dr. Öksüz, “Bu savaşlarda onur ve kahramanlık mücadelesi yanında Mustafa Kemal gibi bir lider de ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla biz Çanakkale’yi İstiklal Harbi’nin önsözü olarak değerlendirirken bu yönünü ön plana çıkartarak böylesi bir tespit yapıyoruz. Çünkü milletin kenetlenmesi ve bu vatan için gözünü kırpmadan ölümü tercih edebilme ruhu Çanakkale’de yeninden inşa edildi” diye konuştu.

Konferansın ardından Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Hüseyin Serencam, Prof. Dr. Öksüz’e günün anısına plaket takdim etti.

18 Mart Resim Sergisi Açıldı

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 107. Yıl Dönümü ve Şehitleri Anma Günü programı resim sergisi açılışıyla devam etti. Mahmut Goloğlu Kültür Merkezi fuayesinde Fatih Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretim Görevlisi Kenan Demir tarafından hazırlanan Çanakkale Zaferi temalı bir resim sergisinin açılışı yapıldı. Sergide yağlı boya çalışmalardan oluşan ve Çanakkale Zaferi’ni anlatan eserler katılımcılar ve sanatseverler tarafından yoğun bir ilgiyle karşılandı.

İlgili Resimler


Menüyü Kapat