TRABZON ÜNİVERSİTESİ

Hainler 15 Temmuz’da Başaramadı, İlelebet Başaramayacaklar

15 Temmuz hain darbe girişiminin sekizinci yıl dönümü münasebetiyle Üniversitemizde “Gazi Mecliste O Gece” konulu bir konferans düzenlendi.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, o gece Mecliste bulunanlardan biri olarak tanıklık ettiği olayları ve milli direnişin detaylarını paylaştı. Ünüvar konuşmasında 15 Temmuz’da bölücü emellerine ulaşamayan hainlerin sonsuza kadar bu amaca ulaşamayacaklarını vurguladı.
Demokrasi ve Milli Birlik Günü münasebetiyle Üniversitemiz Fatih Yerleşkesi içerisindeki Mahmut Goloğlu Kültür Merkezi'nde düzenlenen “Gazi Mecliste O Gece” konulu konferansta mülki erkân, askeri personel, emniyet mensupları, akademisyen, öğrenci ve üniversite personelimizin yanı sıra çok sayıda davetli bir araya geldi. Programda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından 15 Temmuz Şehitleri için Üniversitemiz İlahiyat Fakültesinden Öğr. Gör. Laçin Guliyev tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi, şehitlerin ruhları için dualar edildi. Arkasından T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca hazırlanan video sunumu gerçekleştirildi.
Açılış ve selamlama konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu, ihanet hedefi doğrultusunda her türlü yöntemi mübah ve meşru sayan FETÖ’nün milletimizin alın terini ve dini duygularını istismar ettiğini, 15 Temmuz 2016 akşamı bu doğrultuda devleti ele geçirmeye kalkıştığını, ancak Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde, milletimizin yüksek iradesi ile bu alçak ihanetin akamete uğradığını dile getirdi.
Rektörümüz konuşmasının sonunda, 15 Temmuz şehitlerimize rahmet diledi, gazilerimize minnet duygularını dile getirdi ve programa katılan herkese teşekkür etti.
Konferansta daha sonra söz alan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, programı düzenleyen Üniversitemize teşekkür ederek, ‘Tarihimizde çok nadir olarak görülecek büyük ihanet’ şeklinde nitelendirdiği 15 Temmuz kalkışması ile ilgili olarak “NATO şemsiyesi altındaki emperyal güçler hiçbir zaman rahat durmadı. Askeri cuntalara darbe yaptırmak istediler ancak bunu yaptıramayınca en önemli teşkilatlarımızın içine hainleri yerleştirerek sonuç almaya çalışmıştılar. Sonuçta o güne kadar cumhurbaşkanları darbe kalkışmalarında şapkalarını alıp giderlerken Sayın Cumhurbaşkanımız ‘Ben şehit olacaksam da bu topraklarda şehit olacağım’ diyerek milletiyle meydanlara çıktı. Allah birliğimizi-beraberliğimizi bozmasın” diye konuştu.
Ardından kürsüye gelen Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, “Hiçbirimizin darbe yapılırsa şöyle yaparsınız diye bir eğitimimiz yoktu. Tamamen sevk-i İlahi ile, kalben ne yapmamız gerektiğini düşünerek ferasetimizi ortaya koyduk” dedi. Yıldırım, “15 Temmuz akşamı bir darbe kalkışması var ve hiçbir kurum kuruluş arasında network yok. Rabbim öyle düşündürttü ki o gün, hepimiz aynı şeyi yaptık; bu vatanın istikbaline birlikte sahip çıktık ve bu sayede hain darbe girişimi içerisinde olanların hareketi akamete uğradı” ifadelerini kullandı.
Ardından TBMM 23.-26. dönemler Adana Milletvekilliği, Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı, Türkiye-Azerbaycan Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanlığı yapmış olan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, ‘O Gece’ Meclis’te bulunarak kalkışmaya karşı koyanlardan biri olarak anılarını ve tespitlerini özel videolar eşliğinde dinleyicilerle paylaşırken salonda duygusal anlar yaşandı.

Ünüvar şöyle konuştu: “Bu etkinlikler değerlidir. 15 Temmuz bence Cumhuriyet tarihimizin 10 olayından biridir. Darbeye karşı milletin ayaklanması bütün dünyada büyük ses getirmiştir. Daha sonra gerçekleşen darbe girişimlerine direnen halklar da bizi örnek almıştır. O duyguyu diri tutmazsak biz gerçekten yaşasak da yaşıyoruz anlamına gelmez. 2007’de elektronik muhtırayı yırttık ve çöpe attık. Bu, elektronik muhtıraya karşı milletin iradesinin üzerinde güç tanımıyoruz demekti. 2016’daki hadise de milletin seçtikleri ile milletin kendisinin darbeye birlikte direnmesi yönünden benzerlik taşımaktadır.”
Ünüvar, “15 Temmuz’da Meclis’i nasıl açacağımızı bilmiyorduk. Olağanüstü bir gece yaşanıyordu. Heyet oluşturmaya başladık. Özgür Özel’in üzerinde ceket yoktu. Sadece tişört vardı. AK Partili Meclis İdare Amiri Ahmet Gündoğdu arkasından seslendi ve ceketini çıkarıp Özgür Bey’e verdi. O da ceketi giydi. Özel daha sonra bana, ‘Hocam 40 yıldır Milli Görüş gömleğini bana giydirememiştiniz ama 15 Temmuzda Milli Görüş ceketinizi giydim’ dedi. Meclis bu şekilde toplandı. Bu sırada bombalar yağıyordu. Güvenlikçiler salonu terk etmemizi istediler, biz çıkmadık. Sabah 4 civarında kızım aradı, ‘baba ne durumdasınız’ dedi, buradayız, Meclis’ten gitmiyoruz, ölürsek şehit, kalırsak gazi; durumumuz bu dedim” diye konuştu.
15 Temmuz’dan 10 ders çıkardığını dile getiren Ünüvar  bunları şöyle sıraladı: ‘Bu millet, başındaki lider nasıl davranırsa öyle davranıyor. Birlik ve beraberlik, ideolojiden önce geliyor. Ortak fayda değil, ortak payda önemlidir. Öneminiz arttıkça riskiniz artar. Feraset ile cesaret birlikte olursa başaramayacağınız şey yoktur. Gençliğimiz sadece geleceğimizin değil, bugünümüzün de teminatıdır. Sosyal medya boş vakit öldürme aracı olmayıp, doğru kullanıldığında hayati önemlidir. Biz olursak iz bırakırız. Yüce Allah, o gece Türk Milletinden korkuyu almıştır; ben tesadüfen şehit ya da gazi olan kimseye rastlamadım. Ve, kader gayrete aşıktır.”
Prof. Dr. Ünüvar konuşmasının sonunda, “Allah bir daha ne böyle bir gece yaşatsın ne de böyle bir kitap yazdırsın” diyerek pek çok ülkede 9 dilde yayımlanan kitabı için Mehmed Akifane bir temennide bulundu.
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü anma programımıza ve “Gazi Mecliste O Gece” konulu konferansımıza Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu, rektör yardımcılarımız Prof. Dr. Atilla Çimer ile Prof. Dr. Hüseyin Serencam ve Genel Sekreterimiz Doç. Dr. Ufuk TÖMAN evsahipliğinde onur konuğumuz Prof. Dr. Necdet Ünüvar’ın yanı sıra şu isimler katıldı: Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Adalet ve Kalkınma Partisi Trabzon İl Başkanı Dr. Sezgin Mumcu, Akçaabat Kaymakamı Yusuf Cankatar, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, İl Jandarma Alay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Erdem, Sahil Güvenlik Grup Komutanı Binbaşı Aytaç Bayırlı, KKTC Trabzon Başkonsolosu Erek Çağatay, Trabzon Şehit Meriç Alemdar Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürü Doç. Dr. Taner Bora, İl Emniyet Müdürü Murat Esertürk ve İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta. Ayrıca siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarından çok sayıda temsilci de programımızda hazır bulundu. Anma etkinliği sonunda Vali Aziz Yıldırım ve Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu tarafından Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar’a günün anısına plaket ve hediye takdim edilmesinin ardından toplu fotoğraf çekimiyle etkinlik sona erdi.

Menüyü Kapat