TRABZON ÜNİVERSİTESİ

Kuruluşunun 6. Yılında Yükselen Değer: TRÜ

Üniversitemizin 6. Kuruluş Yıl Dönümü geniş içerikli program ve törenle kutlandı. Fatih Merkez Yerleşkesindeki Mahmut Goloğlu Kültür Merkezinde düzenlenen 6. Yıl Dönümü Törenimizde Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu ve Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Atilla Çimer, Prof. Dr. Hasan Karal ve Prof. Dr. Hüseyin Serencam evsahipliğinde Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, İl Jandarma Alay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Erdem, İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta, Akçaabat Kaymakamı Yusuf Cankatar, İl Müftüsü Selami Aydın, Şehit Meriç Alemdar Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürü Doç. Dr. Taner Bora, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Gürkan Üçüncü, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, Trabzonspor eski asbaşkanlarından Erol Tuna ile sivil toplum kuruluş temsilcileri, iş insanları, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler yer aldı.

Törenden önce kampüs içerisindeki Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu ve saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşımız okundu. Ardından misafir heyet Mahmut Goloğlu Kültür Merkezine geçerek burada fuaye alanında açılan resim sergisini gezdi. Kültür Merkezinde gerçekleştirilen törenin açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu, 6. yaşına giren Üniversitemizin bilimsel, insani, sosyal ve sanatsal anlamda evrensel misyonunu geliştirerek sürdürdüğünü söyledi. Siyonist İsrail rejimini kınarken Filistin halkına destek mesajları verdikten sonra geçtiğimiz günlerde helikopter kazasında yaşamını yitiren İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’ye rahmet dileyerek başladığı konuşmasında Rektörümüz şunları dile getirdi:

ULUSLARARASI HASSASİYET

“Bugün ne yazık ki dünyanın birçok üniversitesinde İsrail’in Gazze’de sergilediği insanlık dışı saldırı ve işgal politikasına vicdanının sesine kulak vererek karşı çıkan öğrencilere, akademisyenlere, hatta yöneticilere çeşitli baskı, yıldırma ve şiddet uygulamalarının söz konusu olduğunu görüyoruz. Akademi dünyasında yeri olmayan bu hukuksuz uygulamaları şiddetle kınıyor ve reddediyoruz. Trabzon Üniversitesi olarak 18 Mayıs 2018 tarihinde kurulmuş genç bir üniversiteyiz. Ancak Üniversitemiz bünyesindeki bazı akademik birimler, oldukça kadim, köklü ve güçlü geçmişe sahiptir. Fatih Eğitim Fakültemizin 1960’lı yılların başına uzanan bir mazisi var. Halen 105’i yabancı uyruklu olmak üzere 11 bin 782 öğrenci, 581 akademik 372 idari personel ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren üniversitemizde 9 Fakülte, 2 Yüksekokul, 2 Enstitü, 1 Konservatuar, 7 Meslek Yüksekokulu, çeşitli alanlarda 11 Uygulama ve Araştırma Merkezi ile akademik ve idari hizmetlerin yürütülmesine yönelik direktörlük ve koordinatörlüklerimiz mevcut.”

SANATA VE SANATÇIYA SAYGI

Rektörümüz, 2023 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'nde “Edebiyat” dalında ödüle layık görülen ve üniversitedeki görevinden emekliye ayrılmaya hazırlanan Fatih Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Türkçe Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi–Yazar Prof. Dr. Nazan Bekiroğlu’yu kutlayarak hizmetlerinden dolayı teşekkür etti. Tanburî Cemil Bey Saz Eserleri Beste Yarışması'nda da hicazkâr saz semaisi ile ikinciliği elden ederek ödüllerine bir yenisini ekleyen bestekâr Öğretim Görevlimiz Özdemir Hafızoğlu’yu da kutlayan Rektörümüz, Üniversitemizin 2022 yılında YÖK’ün ‘Büyük Veri Projesi’ne 8 pilot üniversiteden biri olarak seçildiğini hatırlattığı konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Bilgi Güvenliği çalışmaları kapsamında Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığımızca gerçekleştirilen yoğun çalışmalar sonucunda üniversitemiz ‘Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi ISO 27001’ Bilgi Güvenliği Yönetim Sertifikasını almayı hak kazanmıştır. Geçtiğimiz yıl Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mehmet Fatih Kacır tarafından açılışı gerçekleştirilen Yapay Zekâ ve Robotik Kodlama Merkezimiz kuruluşundan bu yana robotik kodlama, yapay zekâ ve yazılım geliştirme konularında birçok kurs düzenlenmiştir. Merkezimiz bünyesinde 4 TÜBİTAK 1001, 3 TEKNOFEST, 3 AB ve 1 SOGEP projesi başvuruları gerçekleştirilmiştir. Üniversitemiz, paydaşı olduğu TEKNOFEST yarışmalarında geçtiğimiz yıllarda İletişim Teknolojileri yarışmasında En İyi Sunum Ödülünü, İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışmasında ise ‘Engelli Dostu Kategorisi-Birincilik Ödülü’ne layık görülmüş, TEKNOFEST yarışmalarına bu yılda üniversitemizin birçok biriminden başvurular gerçekleştirilmiştir. Ümit ediyorum ki bu yıl TEKNOFEST yarışmalarından ödül alarak bizlere gurur yaşatacak hoca ve öğrencilerimiz olacaktır. Üniversite olarak yakın geçmişte sportif alanda da çok sayıda başarıya imza attık. Farklı alanlarda yarışmalara katılan öğrencilerimiz, 8 Altın, 8 Gümüş, 12 Bronz madalya kazanmış ve bizleri gururlandırmıştır. Çeşitli kurumlarla kurumsal işbirlikleri çerçevesinde; Bağımlılıkla Mücadele, Özel Gereksinimli Bireylerin Hayat Boyu Öğrenme Etkinlikleri, Güvenlik, Turizm, gibi 300’ü aşkın bilimsel, sosyal ve kültürel faaliyet gerçekleştirmenin yanında İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Müftülüklerimize çeşitli konularda eğitim ve sosyal hizmet katkısı verdik.”

“UYGULAMA OTELİ” MÜJDESİ

Hukuk Fakültesi binası ile öğretim elemanı binası yapım inşaatı ihale süreçlerinin tasarruf tedbirleri açısından bir mani çıkmazsa yakında sonuçlanacağını bildiren Rektörümüz, “Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu ile Uygulama Otelimiz için yer tahsisi çalışmaları tamamlanmış olup uygun zamanda proje ve yapım çalışmalarına hazır hale getirilmiştir” müjdesini verdi. Üniversitemizin geleceğini ulusal kalkınma planları ve hedefleri ile uyumlu, aynı zamanda uluslararası gelişmeler ve dijitalleşen dünyada geleceğin meslekleri ve ihtiyaçlarını da dikkate alarak planladıklarını ifade eden Rektörümüz, bu amaçla Bilgisayar Bilimleri ve Teknolojileri, Bilişim Sistemleri, Dijitalleşme ve Büyük Veri gibi alanlara özel bir önem verdiklerini dile getirdi.

“Bu strateji doğrultusunda yönetişim anlayışı içinde nitelikli akademik ve idari kadromuz, öğrenme iştiyakı içindeki kıymetli öğrencilerimiz ve tüm paydaşlarımızla eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve topluma hizmet faaliyetlerimizle ulusal ve uluslararası düzeyde adından söz ettiren saygın bir yükseköğretim kurumu olma yolunda emin adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz” diyen Rektörümüz Üniversitemizin kuruluşundaki takdir ve tensipleriyle önder olduğunu belirttiği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve devlet erkanı ile Valilere, Büyükşehir ve Ortahisar Belediye Başkanlarına, KTÜ Rektörlüğüne ve Akçaabat Belediyesi’ne teşekkür etti.

VALİ YILDIRIM’IN MESAJLARI

Daha sonra kürsüye gelen Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, milletin değerlerine saygılı olmakla bilimde üst sıralara çıkma temayülünün birbirinin alternatifi olmadığını söyleyen Yıldırım, konuşmasının devamında “İlimizde 3 üniversitemiz var. Bir tanesi Türkiye’nin 4. Üniversitesi olma unvanına sahip, kadim diyebileceğimiz Karadeniz Teknik Üniversitesi. Bu üniversite bazı fakülteleri ile bir üniversite daha kurulmasına vesile olmuş. 6 yıl önce Trabzon Üniversitemiz kurulmuş. Bir de vakıf üniversitemiz (Avrasya) var. Bilimsel gelişim dünyasında bize katkı sağlayan tüm akademisyenlerimize ve öğrencilerimize saygılarımı sunuyorum. İnsani mesleki açıdan yüksek karakterli ve üstün nitelikli bireyler ile tercih edilen saygın üniversite olma vizyonu ile yola çıkan Trabzon Üniversitesi'nin kuruluş yıl dönümündeyiz. Nitelikli bilgi ve insan kaynağı olmadan muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak mümkün değildir. Bugün itibariyle ülke genelinde 8 milyon yükseköğrenim öğrencimiz var. Trabzon Üniversitesi gibi sayısı 100’ü aşan yeni üniversite, fakülte, enstitüler kuruldu. Üniversite sayımız 208’e ulaştı. Artık öğrencilerimizin üniversiteye girme yarışından ziyade, gönüllerindeki üniversite ve bölüm hangisiyse oraya yerleşme yarışı söz konusudur. Kemiyetten keyfiyete geçiş dönemi başladı. Devletimiz bunun tüm külfetini üstlenerek üzerine düşeni yerine getiriyor. Şimdi sorumluluk hocalarımızda ve yöneticilerimizdedir. Sürekli ve bitmeyen bir enerji ile çalışarak bu sorumluluğu yerine getirmeleri gerekir. Her işte olduğu gibi akademide de adanmışlık şart; kendisini gelişime, bilime ve öğrencilerine adayan bir bilim insanının başaramayacağı hiçbir şey yoktur. Bununla birlikte öğrencilerimize milli ruh aşılamak da üniversitelerimizden beklediğimiz görevlerdendir. Milletin değerlerine saygılı olmakla bilimde en üst sıralara çıkmak birbirinin alternatifi değildir. Tam tersine dünyadaki tüm güçlü toplumlar milli manevi değerlerini koruyup bilimde yükselerek seviye kaydetmiştir. Bir devletin sadece kamu kurumlarının gücüyle tekamülü mümkün değildir. Akademinin desteği yükselmemiz için olmazsa olmaz mesabesindedir.”

İleri ülkelerin gerçekleştirdiği atılımların gücünü hep bilim dünyası ve üniversitelerden aldığının altını çizen Vali Yıldırım, “Biz de üniversitelerimizin lokomotif gücüyle Avrupa’dan Afrika’ya uzanacak sosyal sentezlerle ileriyi daha rahat görebileceğiz. El yordamı ile iş yapmak hem çok enerji hem de çok zaman kaybettirir. Bilimsel verilerle hareket etmek ise nokta atışı yapmak gibidir. Milletimizin, ülkemizin ve insanlığın hizmetine sunulmamış bir bilgi, odalara hapsedilmeye mahkumdur. Bu duygularla Trabzon Üniversitemizin 6. Kuruluş Yıl Dönümünü kutluyorum. İnşallah genç üniversitemiz yakında daha geniş ve rahat bir kampüse kavuşarak ülkemizin en iyi gelişim gösteren yüksek öğrenim kurumları arasında yerini alacaktır” dedi.

Konuşmaların ardından akademisyenlerimiz tarafından kurulan Terennüm Türk Müziği Topluluğu tarafından bir müzik dinletisi sunuldu. Prof. Dr. Nazan Bekiroğlu ve Öğr. Gör. Özdemir Hafızoğlu’nun ödüllerini takdim eden Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, hocalarımıza kendileri ile gurur duyduklarını söyleyerek teşekkür etti. Yıl dönümü programının sonunda, akademik başarılar elde eden akademisyenlerimize adlarına düzenlenmiş teşekkür belgelerinin takdimi gerçekleştirildi. 2023-2024 Yükseköğrenim döneminde dereceye giren öğrencilerin ödüllendirilmesinin ardından hatıra fotoğrafı çekimiyle program tamamlandı.

Menüyü Kapat