TRABZON ÜNİVERSİTESİ

“İstiklal Marşı Bize Ne Söylüyor?” Konferansı Düzenlendi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Bayram’ın “İstiklal Marşı Bize Ne Söylüyor?” konulu konferansı, Üniversitemiz Mahmut Goloğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Üniversitemiz ve Türkiye Yazarlar Birliği Trabzon Şubesi iş birliğiyle gerçekleşen konferansa, Rektörümüz Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hüseyin Serencam, Fatih Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hikmet Yazıcı ve Türkiye Yazarlar Birliği Trabzon Şube Başkanı Kamuran Tuna ile akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz katıldı.

İstiklal Marşımız ebediyyen haykırılacak bir şaheserdir

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, “Mehmet Akif Ersoy, büyük bir şair, aynı zamanda büyük bir mütefekkir ve bir siyaset adamı olarak yakın tarihimizde çok büyük etkisi olmuş, etkisi hala devam eden, derinlemesine ve genişlemesine tanımamız gereken, özellikle geleceğe taşımamız gereken bir değerimizdir. İstiklal Marşımız şanlı bayrağımızın gölgesinde hiçbir zaman bu şafaklarda sönmeyecek, ebediyen haykırılacak bir şaheserdir. Aynı zamanda o, düşünce dünyamızın, ideallerimizin, fikir ve edebiyat dünyamızın farklı açılardan üzerinde durulması gereken bir kahramanlık destanıdır” dedi.

Türkiye Yazarlar Birliği Trabzon Şube Başkanı Kamuran Tuna’nın selamlama konuşmasının ardından Eğitimci-Yazar Mehmet Mutluoğlu tarafından İstiklal Marşı’nın on kıtasının seslendirildiği etkinlik, Üniversitemiz Fatih Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği öğrencilerinin, güftesi Mehmet Akif Ersoy’a ait eserleri icra etmeleriyle devam etti.

İstiklal Marşı direniş ve diriliş metnidir

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Bayram, “İstiklal Marşı Bize Ne Söylüyor?” konulu konferansında İstiklal Marşı’nın direniş ve diriliş metni olduğunu belirterek, “İstiklal Marşı’nı ayakta tutan özel kavramlar var. Bu kavramlar üzerinden düşünmemiz gerekiyor. Bunlardan birisi ‘al sancak’tır, diğeri ‘ocak’tır. Bu çok önemli bir bağlantıya işaret ediyor. Nasıl ki ‘sancak’ bayrağı ve istiklali temsil ediyorsa ‘ocak’ da aileyi temsil ediyor. Dolayısıyla İstiklal Marşımızın içerdiği kavramların bağlantısı üzerinden okunması, onun doğru ve hakkıyla anlaşılmasında önem taşıyor. Onun için İstiklal Marşı bize ne söylüyor, ona odaklanmamız gerekiyor” diye konuştu. 

Konferans, Rektörümüz Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu’nun, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Bayram’a plaket takdimi ve Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim’in güftesi Mehmet Akif Ersoy’a ait olan eserleri icra eden Fatih Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği öğrencilerine teşekkür belgesi takdimiyle sona erdi.

İlgili Resimler


Menüyü Kapat