TRABZON ÜNİVERSİTESİ

Üniversitemizde “2030’a Doğru Küresel Dünyada Yükseköğrenim” Konferansı

YÖK Başkan Başdanışmanı ve Kocaeli Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu’nun “2030’a Doğru Küresel Dünyada Yükseköğrenim” konulu konferansı Mahmut Goloğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Konferansa, Rektörümüz Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, Tonya Kaymakamı Muhammet İkis, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Hasan Karal ve Prof. Dr. Hüseyin Serencam, Fatih Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hikmet Yazıcı, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Raif Kalyoncu, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Bektaş, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hakan Şevki Ayvacı ve Tonya Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. İlyas Ün ile çok sayıda davetli ve öğrenci katıldı.

Değişime uyum sağlamak önem arz ediyor

Konferansın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, YÖK Başkan Başdanışmanı ve Kocaeli Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu’nun elli yılı aşkın bir akademik geçmişe sahip olduğunu belirterek, “Hem akademik hem de idari anlamda, son yıllarda da YÖK’te başdanışmanlık pozisyonu ile gerçekten çok geniş bir müktesebata ve tecrübeye sahip olan Prof. Dr. Komsuoğlu hocamızın Üniversitemizde konferans vermesi bizim için çok kıymetli. Artık dünyamız hızlı bir şekilde değişim ve dönüşüme uğruyor. Yükseköğretim kurumları olarak, bunları yakından takip etmemiz ve bu sürece uyum sağlamamız, akademisyenlerimiz ve geleceğimizin teminatı olan gençlerimiz açısından son derece büyük önem arz ediyor” dedi.

Değerler manzumesine önem veren nesiller yetiştirmeliyiz

Yükseköğretim alanında yaşanan küresel rekabete ve değişime değinen YÖK Başkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Türk yükseköğretiminin küresel rekabetteki yerini ve değişime uyum sağlamak için yapılması gerekenleri anlattı. Üniversitelerin bilginin ve verinin dolaşımını sağlayan güçlü aktörler olduğunu belirten Prof. Dr. Komsuoğlu, üniversite çatısı altında üretilen bilginin kamu politikalarını etkilediğini kaydetti.

“Demografik fırsat penceresi” kavramından söz eden Prof. Dr. Komsuoğlu, “2050’de dünya nüfusunun 10 milyar olması düşünülüyor. Bizim nüfusumuzun da artması ön görülüyor. Ancak önemli olan başka bir nokta daha var. 2030’dan itibaren nüfusumuzun çalışan kesimlerinin oranı, 15 yaş altı ve 65 yaş üstü kesimlere göre artacak. Bu da aktif nüfusun, toplumun büyük bölümünü oluşturacağı anlamına geliyor. Dolayısıyla bu dönem, önemli atılımlar yapmak üretimde zirve noktalara ulaşmak açısından kaçırılmaması gereken bir fırsat dönemi. Bu nedenle, yetiştirdiğimiz genç nesillere demografik fırsat penceresi üzerinden bakmak oldukça önemli. Gençlerimizi farklı dilleri iyi seviyelerde bilen, birbirleriyle etkili ve verimli iletişim kuran ayrıca birbirlerini seven, sayan ve değerlerine manzumesine önem veren nesiller olarak yetiştirmeliyiz” dedi.

Konferans, Rektörümüz Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu’nun, Prof. Dr. Komsuoğlu’na plaket takdimiyle sona erdi.

İlgili Resimler


Menüyü Kapat