TRABZON ÜNİVERSİTESİ

“Hz. Mevlânâ ve Benlik Dönüşümü” Konferansı Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Mahmut Goloğlu Kültür Merkezi’nde “Hz. Mevlânâ ve Benlik Dönüşümü” başlıklı konferans düzenlendi.

Prof. Dr. Osman Nuri Küçük’ün konuşmacı olarak yer aldığı konferansa, Rektörümüz Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu ve Fatih Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hikmet Yazıcı’nın yanı sıra akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Mevlânâ’nın benlik dönüşümü insanın iç dünyasına yapacağı bir yolculuktur

İnsanın fiziksel, duygusal, zihinsel ve ruhsal katmanları olduğunu ifade eden Prof. Dr. Osman Nuri Küçük, “Hz. Mevlânâ’nın insan benliğine dair kurduğu bir denklem var. Bu denkleme göre bizim bir görünen tarafımız var. Topraktan gelen kısım. İnsanın bir kimyası var. Bu da insanın toprak tabiatını altına çevirmektir. Böyle olunca bir tür dönüşümden bahseder. Bir tür mayalanma. Bu mayalanmada Hz. Mevlânâ’nın bize verdiği ilaç şu dört aşamayı çözüyor. İnsanın fiziksel varlığının, duygularının, aklının, ruhsal varlığının kıvamı var. Mevlânâ’ya göre insanlar madenler gibidir. Hiçbir maden de doğada tek başına saf halde bulunmuyor. Mevlânâ’da benlik dönüşümü denilen şey insanın kendi varlığına, iç dünyasına yapacağı bir yolculuktur. O yüzden Hz. Mevlânâ bu dış kılıfı açıp insanın iç dünyasına yolculuklarından ve formüllerinden bahseden bir duygu sarrafıdır. İnsanın duygularını nasıl kullanılacağını, nasıl yönlendireceğini ortaya koyar” dedi. 

Mevlânâ düşüncesine insanlığın daha fazla ihtiyacı var

Rektörümüz Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu ise Mevlânâ’nın bir alim, bir arif, bir aşık, bir şair, bir mutasavvıf ve bir mütefekkir olduğunu hatırlatarak, “Bilindiği üzere 7-17 Aralık her yıl Türkiye’de ‘Mevlânâ Haftası’ olarak kutlanıyor. Bu sene vuslatının 748’inci yıl dönümü münasebetiyle böyle bir programı tertip ettik. Mevlânâ dünyada en çok tanınan ve üzerinde en çok araştırma yapılan kişilerden birisi. Bir Müslüman alim, mütefekkir ve mutasavvıf. Dünyada insanlığı en fazla etkileyen şahsiyetlerden birisi. O bakımdan günümüz insanının Mevlânâ’ya, Mevlânâ düşüncesine ve onun insanı anlama yöntemine daha fazla muhtaç olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü dünyamız farklı yönlerden gelişiyor, değişiyor, dönüşüyor. Ortaya çıkan bir sürü komplikasyonlar var. İşte bu noktada Mevlânâ düşüncesine insanlığın daha fazla ihtiyacı olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Konferans, soru-cevap bölümünün ardından Rektörümüz Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu’nun Prof. Dr. Osman Nuri Küçük’e hediye takdimiyle sona erdi.

İlgili Resimler


Menüyü Kapat