TRABZON ÜNİVERSİTESİ

Kurumsal Değerlendirme Raporlarımız Açıklandı

Üniversitemizin 2023 Yılı iç ve dış kurumsal raporlarının paylaşıldığı toplantı Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu başkanlığında gerçekleştirildi. Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Bugün burada önemli bir konu üzerinde sizleri bilgilendirmek, sizlerin desteğini daha etkin bir şekilde almak ve bu süreçleri daha etkin bir şekilde yürütebilmek için bir toplantı düzenledik. Kurum içi değerlendirme süreçleri ile ilgili olarak sizlerle bu toplantıyı yapmamızın temel nedeni sürecin sadece rektörlük düzeyinde ele alınıp sonlandırılacak bir durumun ötesinde olmasıdır. Bütün programlardan anabilim dallarından başlayıp bize gelecek verilere göre bizim de bunları işleyip üst makamlara sunacağımız şekilde sizlerle birlikte olmayı uygun gördük. Malumunuz, artık üniversiteler iç ve dış değerlendirme kriterleri ile değerlendiriliyor. Üniversite kelimesinin kelime anlamına baktığımızda evrensel birer akademik kurum olarak sadece ülkede değil, ülke dışında ve dünyada görünür, tanınır, bilinir olma yolunda adımlar atması gerekiyor. Trabzon Üniversitesi olarak en köklü birimlerin bizde olması hasebiyle görünürlük sürecinde hak ettiğimiz yerde olmamız için bu toplantı son derece önemli. Bu süreç hep birlikte ortak çalışma ile ortak bir bilinçle, ortak çaba, enerji ve sinerjiyle yürütülebilecek ve sonuç alınabilecek bir süreçtir. Üniversitemizin şu anda nöbetinde olan bir rektör olarak sizden ricam, elinizden gelen en üst düzey katkıyı vermenizdir. Alacağımızın güzel sonuçların yansımaları ortak başarımız ve sevincimiz olacaktır. Üniversitemizin geleceği için hayati önem arz edecektir. Önemli düzeyde bir katılım sağladığınız ve bizi yalnız bırakmadığınız için size teşekkür ediyorum. Bize vereceğiniz desteğin hiyerarşik kademelere de dikkat ederek artmasını bekliyoruz. Buna bir bürokratik anlam yüklemiyorum, en küçük birimden rektörlüğe kadar tümevarım yöntemi ile gerçekleşecek bir süreçtir. Anabilim dalında, programda, bölümde ya da birimde bir çalışma yaptığınızda biz de onu en üst düzeyde birleştirerek mercilere sunacağız. Ortaya çıkacak sonuçlar hepimizi mutlu edecek sonuç olacaktır. Kalite süreçleri ile yakından ilgilenen rektör yardımcımız Prof. Dr. Atilla Çimer hocamız bize yol yordam göstermiş olacak ve süreçleri özetleyecek. İstişare niteliğindeki bu toplantının başarılı sonuçlara varmasını niyaz ediyorum. Bu çalışmaya verdiğiniz ve vereceğiniz destek için şahsım, üniversitem ve çalışma ekibim adına hepinize teşekkür ediyorum.”

Daha sonra sunum için söz alan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Atilla Çimer özetle şunları söyledi:

“Üniversitemiz kurulduğundan beri YÖKAK bünyesinde devam ettirdiğimiz çalışmalar iki aşamalıydı. 2020 yılında bir dış değerlendirme sürecinden geçtik. 2023 yılında aynı takım tarafından bir izleme sürecine tabi tutulduk. Bunun sonucunda elde edilen rapor yayınlandı. Kurumsal dış değerlendirme raporumuz sonunda YÖKAK tarafından güçlü yanlarımız ve geliştirmeye açık yanlarımız değerlendirildi. Büyük oranda memnuniyetlerini saha ziyaretlerinde bize ifade etmişlerdi. Belirtilen birçok geliştirmeye açık alanın iyileştirildiğini raporlarında ifade ettiler. Bu demek değildir ki işimiz bitti; biliyoruz ki ‘mükemmel iyinin düşmanıdır.’ Sürdürülebilir bu süreçte daha iyiyi hedefliyoruz. İç değerlendirme raporumuzu da oluşturacağız.”

YÖKAK’ın üniversiteleri Liderlik, Eğitim-Öğretim, Araştırma-Geliştirme, Toplumsal Katkı başlıklarında değerlendirdiğine işaret eden Çimer, “Yeni bir üniversite olduğumuz için bize özel öncelikler belirlediler. Bize ödevler verdiler. Yeni bir üniversite olmamız bakımından 4 başlıkta da genel puanlarımız iyi. Raporda özetle her başlık için önemli oranda iyileştirme yaptığımız değerlendirildi. Bunlar güçlü yönlerimiz olarak gösterildi. Liderlik anlayışının ve koordinasyon kültürünün yerleşmeye başladığı vurgulandı. Üniversitemizin; değişim ihtiyacı farkındalığı ve değişimin yöntemlerinin bulunması, kurumun kamuoyuyla paylaşılan kuruma özel misyon vizyon ve politikalarının belirlenmiş olması konularında da iyi izlenimler aldı. Doğal afetlerle ilgili üniversite olarak bir koordinatörlük oluşturduk. Bağımlılıkla ilgili yoğun çalışmalarımız oldu; artık bir Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğümüz var. Dijital dönüşüme büyük ağırlık verdik. Bunlar somut örneklerimiz. Uzaktan Eğitim Merkezimizin etkinliği ve Robotik Kodlama Merkezimizde eğitimlere başlamış olmamız değerli bulundu. Geliştirilmeye açık yönlerimiz de var. Bunların bir kısmını YÖKAK ziyaretinin ardından iyileştirdik, iyileştirmeye devam ediyoruz. Hiç başlamadıklarımızı en kısa zamanda oluşturacağız. Bu aşamada uygulamalarımızı daha etkin izlememiz gerektiğini değerlendiriyoruz. Özellikle YÖK’e sunduğumuz katkı ve faaliyet algoritmasının kanıtlarını oluşturmak, personele hizmet içi eğitimler vermek, şeffaflık ve organizasyonun iyileştirilmesi gibi başlıklarda ödevler aldık, bunları birliktelik ruhuyla ve titizlikle tamamlayacağız” dedi.

YÖKAK’tan geliştirmeye açık yönlerden öncelikli olarak verilen başlıklar şöyle sıralandı;

- Kalite kültürünün yaygınlaştırılması ve işlevsel hale getirilmesi

- Planla, Uygula, Kontrol Et, Önlem al (PUKÖ) çevriminin kullanılması

- Öz değerlendirme raporlarının hazırlanması

- Mezun Takip Sistemi’nin kurulması

- İç ve dış paydaşların kalite süreçlerine dahil edilmesi

- İdari personelin performanslarının değerlendirilmesi

- Web sayfasındaki bilgi eksikliklerinin giderilmesi

Toplantıda ana sunumu gerçekleştiren Prof. Dr. Atilla Çimer toplantının sonunda Kurumsal İç Değerlendirme Raporunun tüm akademik ve idari birimler ile uygulama ve araştırma merkezileri ve koordinatörlükler tarafından hazırlanmasına yönelik temel usul ve esaslar ile ilkeler hakkında somut örnekler ile birlikte bilgilendirme yaptı. 2023 yılı Kurumsal İç Değerlendirme Raporu hazırlanma süreci ve takvimine yönelik plan ve beklentileri anlattı.

Yaklaşık iki saat süren toplantı, katılımcıların sorularının cevaplanmasıyla sona erdi.

 

İlgili Resimler


Menüyü Kapat