TRABZON ÜNİVERSİTESİ

Trabzon’un Üç Üniversitesi Filistin için Kıyamda

Trabzon Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Avrasya Üniversitesi rektörleri, akademik ve idari personel ile öğrencileri Filistin’de devam eden İsrail soykırımını lanetlemek için yürüdü. Trabzon şehir merkezindeki geniş katılımlı yürüyüşe siyasi parti il başkanları, sivil toplum örgütleri ile vatandaşlar da destek verdi. Yürüyüşün ardından Atatürk Anıtı önünde rektörler, uluslararası tel’in bildirisini okudu.

Yürüyüşe Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı ve Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Füsun Terzioğlu, akademisyenleri ile birlikte geldi. KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı’nın Türkçe seslendirdiği bildiriyi Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu Arapça dilinde okudu. Konuşmalar sırasında katılımcıların zaman zaman duygulandığı gözlendi.

Trabzon’un üç üniversitesi önderliğinde tertip edilen “Gazze’de Yaşanan Siyonizm Vahşetine Karşı Bağımsız Filistin için Kıyamdayız” konulu yürüyüş büyük ses getirdi. İsrail’e tel’in, Filistin’e dua ve destek yürüyüşüne akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar yoğun ilgi ve katılım gösterdi. Kahramanmaraş Caddesi boyunca yapılan yürüyüşte Filistin’e destek sloganları attı.

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Atatürk Anıtı önündeki topluluğa hitaben yaptığı konuşmada, zaman, mekân ve insan ayrımı yapmaksızın katliam yapan İsrail’i kınarken şunları beyan etti: “Özelde Gazze’de, genelde Filistin’de her geçen gün vahşi bir soykırım var. Bu soykırımın faili, Siyonist İsrail’dir. Saldırıları hepimizin vicdanını yaralıyor. Çünkü bir asra dayanan ölüm, zulüm ve işkence artık bir katliama dönüştü. Sözde insan hakları savunuculuğu konusunda mangalda kül bırakmayan ülke ve kuruluşların tamamı bu soykırıma nedense sessiz kalmıştır. 3 aya yaklaşan bu hukuk, ahlak ve vicdan dışı saldırıları yapanlara ve onlara destek verenlere değişik eylemlerle karşı koymak, her zaman onların yanında olan bizlere düşmüştür. Bu çerçevede biz Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon Üniversitesi ve Avrasya Üniversitesi akademisyenleri, personeli ve öğrencileri olarak insanlık dışı bu muamele karşısında sessiz kalmayacağımızı insani ve vicdani değer ve sorumluluklarımızın bir gereği olarak beyan ediyoruz. Bu bağlamda bölgede ve özellikle Gazze Şeridinde kalıcı bir barış tesisi için tüm ülkeleri, insan haklarının gereğinin ve uluslararası hukukun gereğini yapmaya davet ediyoruz. İsrail vahşetini lanetliyor, bugünden sonra da kardeş Filistin halkının yanında olduğumuzu ilan ediyoruz. Akademik camialar olarak bu katliama kayıtsız kalmayıp bu menfur saldırıların hemen sonlandırılması, bölgede kalıcı barışın sağlanması, 1967 sınırlarında BM kararları gereğince başkenti Kudüs olan özgür bir devlet olan Filistin’in kurulması için uluslararası çağrı yapıyoruz. Şehit olan tüm kardeşlerimizi, Gazze Üniversitesi rektörümüze rahmet, yaralılara acil şifalar niyaz ediyoruz. Aziz Milletimize ve saygıdeğer kamuoyuna saygıyla arz ediyoruz.”

Uluslararası çağrı bildirisini okuyan Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı’dan sonra Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu, aynı metni katılımcılara ve tüm dünyaya Arapça dilinde okudu. Bildirileri dinleyen vatandaşların duygulandıkları gözlendi. Yürüyüş ve açıklamaların ardından Trabzon İl Müftüsü Selami Aydın mikrofona gelerek akademisyen, öğrenci ve vatandaşlarla birlikte Filistin için dua etti.

İlgili Resimler


Menüyü Kapat