TRABZON ÜNİVERSİTESİ

Yapay Zeka ve Robotik Kodlama Merkezi Resmi Törenle Açıldı

Üniversitemiz bünyesindeki Yapay Zeka ve Robotik Kodlama Merkezinin açılışı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımı ile düzenlenen görkemli törenle gerçekleştirildi.

Bölgede tek olma özelliğini taşıyan Üniversitemiz Yapay Zeka ve Robotik Kodlama Merkezi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır tarafından açıldı. Açılış programından önce Mahmut Goloğlu Kültür Merkezinde düzenlenen törende bir konuşma yapan Bakan Kacır; gençliğe, geleceğe ve teknolojiye yatırımı artırarak sürdüreceklerini söyledi. Açılış programına Bakan Kacır’ın yanı sıra önceki dönem ulaştırma bakanı olan Trabzon Milletvekili Adil Karaismailoğlu, Vali Aziz Yıldırım, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, ilçe kaymakamları ve belediye başkanları, mülki erkân ve il müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Füsun Terzioğlu, DOKA Genel Sekreteri Kemal Akpınar ile çok sayıda akademisyen, öğrenci ve davetli katıldı.

Konukları programın evsahibi olarak ağırlayan Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu, açılış töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde başlatılan Milli Teknoloji Hamlesi çerçevesinde üstlendiğimiz akademik sorumlulukla Trabzon Üniversitesi olarak bu hamleye var gücümüzle katkıda bulunma azmi ve kararlılığı içinde bölgemizde ilk olma özelliği taşıyan Yapay Zekâ ve Robotik Kodlama Merkezimizde AR-GE temelli proje eğitimlerimize başlamış bulunmaktayız. Bu Merkezimizde hâlihazırda 150’den fazla modern ve yenilikçi makine ve teçhizat, yeni nesil 3 ayrı laboratuvar, tam donanımlı çekim stüdyosu, sosyal alanlar, teknolojik ofisler ve destek üniteleri mevcuttur. İlk kursiyerlerimiz akademisyenlerimiz ve üniversite öğrencilerimiz oldu; ikinci aşamada bölgemizdeki gönüllü genç gruplarla teknolojiye yeni projeler kazandırmak için çalışıyoruz. Paydaşlarımızla birlikte merkezimizde gerçekleştirilecek AR-GE temelli projeler, robotik kodlama ve yapay zekâ alanında eğitim hizmetleri ve danışmanlık faaliyetleri neticesinde ülkemizdeki teknolojik bilgi ve birikimin artırılması, üniversite-sanayi işbirliklerinin geliştirilmesi, veriye dayalı politikalar belirlenmesi ve gençlerin yapay zekâ alanında istihdamının desteklenmesiyle ülkemizin Milli Teknoloji Hamlesine katkı sağlama azmindeyiz."

Rektörümüz şöyle devam etti: "Merkezimiz bünyesinde bulunan Elektronik ve Robotik, Yapay Zekâ, Medya ve İçerik Geliştirme atölyeleri ile her türlü işbirliği, bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerine hizmet verme çabasındayız. Üniversitemiz bünyesinde 2024-2025 yılında eğitim-öğretime başlaması planlanan Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültemizde yer alan Yapay Zekâ Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve Dijital Oyun Tasarımı bölümleri için açılışını gerçekleştirdiğimiz bu merkez, bir AR-GE laboratuvarı görevi de üstlenecektir. Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültemizdeki özellikle Yapay Zekâ Mühendisliği ve Dijital Oyun Tasarımı bölümleri bölgemizde ilklerden olmaları özelliği ile öne çıkmaktadır. Verinin işlenmesi ve anlamlandırılması noktasında önemli bir adım olarak YÖK tarafından Büyük Veri Projesi kapsamında 8 pilot üniversiteden biri olarak seçilen Üniversitemiz “Büyük Veri ve Yapay Zekâ Koordinatörlüğü” bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir. Dijital dönüşüm ve çağın gerekliliklerini yakalama noktasında önemli gördüğümüz bir diğer çalışma konumuz ise Dijital Dönüşüm ve Yazılım Alanıdır. Tüm bu birimlerimiz ve Ar-Ge faaliyetlerimiz ile Milli Teknoloji Hamlesine katkı sunma ve bu hamleyi daha da ileriye taşıma gayretindeyiz."

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte Ülkemizin yüz akı Teknofest etkinliklerinde baştan beri paydaş üniversite olarak aktif rol aldıklarını hatırlatan Âşıkkutlu, "2021 yılında biri en iyi sunum kategorisi, diğeri İnsanlık Yararına Teknolojiler kategorisi olmak üzere Teknofest yarışmalarında 2 adet birincilik ödülü aldık. Bu ödüllerin sayısını bu destekler ve özgün projelerimiz sayesinde artırma hedefindeyiz. Yine bu kapsamda bölgemizdeki büyük bir açığı giderecek olan Sporda Performans Değerlendirme ve Yetenek Seçimi Uygulama ve Araştırma Merkezimizi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, Gençlik ve Spor Bakanlığımızın destekleri ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin iş birliğinde faaliyete geçmiş bulunmaktadır. Merkezimizde disiplinler arası bilimsel ve teknolojik araştırma ve uygulama faaliyetleri, yetenek ve performans analizi ile ilgili sorunların çözümüne yönelik yöntem ve önerilerin geliştirmesi kapsamında faaliyetler sürdürülmektedir. Başta Saygıdeğer Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mehmet Fatih KACIR şahsında önceki bakanlarımıza ve ekiplerine, Gençlik ve Spor Bakanlığımıza, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı yönetici ve çalışanlarına, süreçte emeği bulunan tüm paydaşlarımıza ve çalışma arkadaşlarıma şahsım ve Üniversitem adına yürekten teşekkür ediyorum. Merkezimiz hayırlı olsun” diye konuştu.

KACIR: EN BÜYÜK GÜCÜMÜZ GENÇLİK

Yapay Zeka ve Robotik Kodlama Merkezimizin açılışı için Üniversitemize gelen Bakan Kacır ise açılış töreninden önce yaptığı konuşmada şunları kaydetti: ‘Yapay Zeka ve Robotik Kodlama Merkezimizin açılışında sizlerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duydum. Dünyada dijital teknoloji alanlarında muazzam değişimler yaşanıyor. Değer temelleri yenilikçi yaklaşımlarla şekilleniyor. Türkiye olarak dijitalleşmenin getirdiği bu yeni dünya düzeninde biz de insan kaynağı altyapısını inşa ediyoruz. Açılışını gerçekleştirdiğimiz merkez Karadeniz’in yeni bilim üssü olarak genç girişimciliği geliştirecek. Buradaki eğitimler ve sunduğumuz danışmanlık hizmetleri ile gençlerimizin geleceğin yeterliliklerine kavuşmalarını, dijital hedeflere ulaşmalarını hedefliyoruz. Son 21 yılda Cumhurbaşkanımız liderliğinde dev bir ar-ge ve yenilik sistemi inşa ettik. 270 bini aşan ar-ge personeli bunun odağında yer alıyor. Bunlar ülkemizdeki siyasi istikrarın ve kararlılığın eseridir. Dünyanın savaşlar, küresel salgınlar, iklim değişikliği, gıda ve hammadde krizleri ile boğuştuğu son 12 çeyrekte Türkiyemiz büyümesini aralıksız sürdürdü. Doğuştan elektrikli milli otomobilimiz Togg artık yollarda. Milli SİHA’larımızı geliştirdiğimiz gibi yapay zekayı da geliştireceğiz.”

Yapay zeka teknolojisinin yaşamın birçok alanına hakim olmaya başladığını dile getiren Bakan Kacır şöyle devam etti: “Tıptan savunma sanayisine kadar birçok akıllı sistemin çekirdeğini yapay zeka oluşturuyor. Yaşamımızda her geçen gün daha derin ve dönüştürücü etkileri oluyor. Orta vadede yapay zekanın dünya ekonomisine 15 trilyon doların üzerinde bir katkı yapması öngörülüyor. Bunun aynı zamanda ekonomik bir dönüşüm aracı olduğunu söyleyebiliriz. Yapay zeka ve robotik gibi teknolojilerin bazı geleneksel işlerin yerini alması ile yeni iş gereksinimleri de ortaya çıkacak. Bu fırsatları herkes için erişilebilir kılmak istiyoruz. Türkiye Yüzyılını inşa ederken gençliği merkeze alıyoruz, TÜBİTAK bünyesinde Ulusal Yapay Zeka Enstitüsünü kurduk. KOBİ’ler ve ortak yatırım konsorsiyumları ile bu projeleri destekliyoruz. Ama biz insandan vazgeçmeyeceğiz. Nitelikli insan kaynağı arayışımız devam edecek. Kalkınma ajanslarımızın desteği ile Ekol-42 okullarını açtık. Buralarda ücretsiz yazılım eğitimi sunuyoruz. Nitelikli yazılımcı sayımızı artırıyoruz. TÜBİTAK desteği ile açılan bilim merkezlerimizde robotik kodlama ve programlara eğitimleri vererek gençliğimizi güçlendiriyoruz.”

Kacır, Trabzon’a Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile birlikte kazandırdıkları Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi’nin çok önemli bir açığı kapatacağına vurgu yaparak şöyle konuştu: “Bilim merkezimizin de Trabzon’un çocuklarına, Trabzon’un gençlerine hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. TEKNOFEST’te genç yazılımcı ve girişimcileri iş dünyası ile bir araya getiriyoruz. İdeallerini gerçeğe dönüştürmeleri için yenilikler sunuyoruz. Gençlerimizin iş gücüne katılmasını ve bölgesel gelişmeyi hedefliyoruz. Bu yamaçla oluşturduğumuz yatırımlar 400 milyon lirayı aştı. Trabzon Üniversitemizin Yapay Zeka ve Robotik Kodlama merkezine Bakanlık olarak ciddi destek sağladık. Bu ülkenin en büyük gücü genç ve dinamik nüfusudur. AB’nin ortanca genç yaşı 44 iken bizde ise bu yaş 32’dir. Rakiplerimizin önüne geçmemizi sağlayacak ana unsur, önündeki engelleri kaldırabilir ve onları donatabilirsek genç nüfustur. Her işimizde odak noktamız gençlik olmaya devam edecek. Milyar dolarlık şirketlerin kurucularına baktığımızda gençleri görüyoruz. Biz de Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğumuzda gençlerimizi önde görmek istiyoruz. Gençlik Spor Bakanlığımıza, Trabzon Üniversitemize ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansımıza teşekkür ediyorum. Yapay Zeka ve Robotik Kodlama Merkezimizin hayırlı olmasını diliyorum.”

Daha sonra beraberindeki heyetle birlikte merkezin açılış kurdelesini kesen Bakan Kacır, hem yapay zeka eğitimi alan yeni dönem kursiyerlerle görüştü, hem de merkezdeki robotların hareket yeteneklerini ilgiyle izledi. Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu tarafından Bakan Kacır’a çeşitli hediyeler takdim edildi. Program, sağanak yağmura rağmen yoğun ilgi ve katılımla gerçekleşti.

Menüyü Kapat