TRABZON ÜNİVERSİTESİ

TRÜ Her Aşamada Trabzon Turizminin Yanında

Üniversitemizin de katılımıyla düzenlenen Trabzon Turizm Çalıştayı, Karadeniz Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. Çalıştayda sektör temsilcilerine hitaben bir konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu, “Trabzon’un turizmden hak ettiği payı alması noktasında her türlü akademik katkıyı vermeye varız” dedi.

Trabzon turizminin her yönü ile masaya yatırıldığı Trabzon Turizm Çalıştayı yoğun ilgi gördü. Trabzon Valiliği himayesinde gerçekleştirilen kongrede katılımcı olarak Üniversitemiz de yer aldı. Programda İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ve Karadeniz Teknik Üniversitesi temsilcileri ile birlikte sektör temsilcileri de katıldı. Basının ve öğrencilerin yakın ilgi gösterdiği turizm çalıştayında sektör temsilcilerine hitap eden Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu, Trabzon turizminin gelişmesi için her türlü projeye ve iş birliğine açık olduklarını dile getirdi. Rektörümüz, başvurusunu yaptığımız Turizm Fakültesi’nin kurulması ve önümüzdeki yükseköğretim dönemine yetişmesi noktasında son derece heyecanlı ve ümitli olduklarını ifade etti.

TURİSTİN IRKI OLMAZ

Trabzon’un geçtiğimiz yıl 797 bin düzeyinde kaydedilen turist sayısının 2023 yılının ilk 9 ayı sonunda 1 milyon 200 bine yaklaştığını belirten Rektörümüz, “21. Yüzyıl dünyasında tüm iddialı rakipler turizmin vizyon, imaj, tanıtım ve reklam unsuru olmasının yanında çok yüksek ve sürekli mali girdiler elde ettiklerini bilerek durmaksızın çalışıyor. Dünyanın en büyük olimpiyat ve organizasyonlarında bile turist sayısı, sportif başarılar kadar değer görüyor. Turizmin dini, dili ve sınıfı olmaz. Hele hele ırkçılık gibi büyük bir insanlık suçunun turizm sektörü ile bir arada anılmasına hiçbirimizin müsamahası olamaz. Yerli-yabancı her turistin şehrimiz ve ülkemiz için büyük bir değer ve tanıtım elçisi olduğunu aklımızdan çıkarmayalım” çağrısında bulundu.

BÜYÜK AVANTAJLAR

Bölgenin yeşil-mavi çekimine sosyal ve akademik katkılar sunulması yoluyla orta vadede Trabzon’un Karadeniz’in Antalyası haline gelebileceğini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu, “Bir taahhüt olarak, turizm sektörümüzün yükselişine ışık tutacak her yeni fikir ve öneriye açık olacağımızı, her projeye katkı sunacağımızı bu çalıştay sathında beyan etmek isterim. Trabzon dağlarıyla, yaylalarıyla, denizi, köyleri, mutfağı, doğası, tarihi, eğitimi, ekmeği, iklimi, futbolu ve insanı ile birçok şehirden önde ve çok daha şanslı bir şehir. Bu şansı turizm sektörü yönünden avantaja dönüştürmek için Trabzon Üniversitesi olarak biz hep en ön sırada yer alacağız” ifadelerini kullandı.

UZUNGÖL VE ULAŞIM

Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Hamdullah Çuvalcı da Trabzon’da üç üniversite bulunduğunu, bu kurumlarda dil eğitimi, otelcilik, aşçılık, gastronomi, yöneticilik ve sağlık turizmine dönük katkılar üretildiğini ifade ederek şunları söyledi: “Bilim kurumlarının turizme birçok yönden katkısı olabilir. Trabzon Üniversitemizin turizm fakültesi için başvurusu oldu, bu başvurunun müspet neticelenmesini ve önümüzdeki dönem açılmasını temenni ediyoruz. Trabzon şehir olarak turizm sektöründen çok daha büyük pay alabilir. Biz bu gibi çalıştay programlarıyla bunu belki bir günde ortaya koyamayabiliriz ancak bu gibi başlangıçlar çok önemlidir. Örneğin Körfez ülkelerinin büyük önem verdiği Uzungöl için bir ring projesini konuşabiliriz. Turistler Yazın Uzungöl’e neden iki saatte ulaşabiliyor; sağlık turizminden nasıl daha fazla pay alabiliriz; konuşalım, tartışalım ki bugün olmasa da bir gün bir sonuç üretebilelim” dedi.

YIL BOYUNCA TURİZM

Daha sonra kürsüye gelen Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erdoğan programdaki konuşmasında Üniversitemizin de aralarında bulunduğu turizm paydaşı kurumlara teşekkür etti. Bu kurumlarla iş birliği halinde yeni projeleri ürettiklerini belirten Erdoğan, “Öncelikli hedefimiz Trabzon için turizmin 12 ay devam etmesini temin etmektir” dedi. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi ise, “Turist sayısının artışı maalesef otel ve işletmelere henüz tam yansımadı. Gelen turistlerle ilgili bu ters orantı, kayıtdışı turizmin artmasından kaynaklanıyor. Kayıtdışı turizm devam ederse otelcilerimiz gelecekte büyük sıkıntılar çekecektir. Bosna Hersek’te 5-6 yıl önce Körfez ülkelerinden gelen turistler büyük girdi sağlıyordu. Daha sonra büyük küskünlük doğdu ve şu anda orada turistik yatırıma bağlı mağduriyet var. Benzer duruma düşmeyelim. Geçen yıl depremden dolayı bir duraksama oldu ancak şu anda özellikle turistik disiplin ve tesisleşmenin sağlanması gerekiyor. Yarıda kalan tesislerin tamamlanması şart. Trabzon’da resmi olarak 25 bin yatak sayısı var. Oysa yaylalara çıkıldıkça basit usül işletme şeklinde evlerin adeta otele çevrildiğini gördük. Dere kenarında kurulan çadırları pazarlıyorlar, ne yazık ki buralardan 5 yıldızlı otel parası alınıyor. Bu çalıştaydan ayrı şekilde yürütülecek yönetim ve kontrol uygulamaları ile güçlendirilmesi lazım. Rusya-Ukrayna savaşından sonra her iki ülkeden güvenli ikamet için Trabzon’a gelmeye çalışan insanlar var. Direkt uçuş ve gemi seferi sağlanırsa bu konuda da ciddi bir turizm girdisi doğar” dedi.

TURİZM FINDIĞI SOLLADI

Ticaret Borsası Başkanı Eyüp Ergan yakın geçmişe kadar bölgenin en büyük geliri fındık iken şimdi bu üründen elde edilen gelirin yerini turizme bıraktığını söyledi. Ergan, “Zamanında fındıkta 90 bin ton civarında rekoltemiz vardı, şimdilerde 40 bin tona geriledi. 150 milyon gelir elde ediyoruz. Turizm ise 1 milyar doları geçti. Turizmin önemini anlatmaya gerek yok, kendisini dile getiriyor” vurgusunu yaptı.

YABANCI SAYISI AÇIKLANDI

Yetkili uzmanların verdiği bilgilere göre; Trabzon’u yabancı turist olarak en çok Suudi Arabistan’ın tercih ettiği, bu ülkeden geçen yıl 70 bin, 2023 yılının geride kalan 9 aylık diliminde ise 90 bin kişi geldiği belirlendi. İsrail’den gelenlerin sayısı 2022 yılında 4 bin 300 iken, bu rakamın 2023 itibariyle 7 bini geçtiği, Körfez ülkelerinden gelen turist sayısının ise düşüş göstermeye başladığı bildirildi. Trabzon’da 7 bin 400’ü Ortahisar olmak üzere toplam 9 bin 400 yabancının -sürekli- ikamet kaydı bulunduğu duyuruldu. Yabancıların en fazla Nitelikli Dolandırıcılık ve Kasten Yaralama suçlarına karıştıkları, suç oranlarının ise düşüşte olduğu bildirildi. Turistlerin karıştıkları olayların ise son iki yılda ortalama 18-20, mağdur oldukları olay sayısının ise 14-18 olduğu kaydedildi.

ODAK GRUBA TRÜ DAMGASI

Çalıştayda daha sonra bilgilendirme sunumu gerçekleştirildi. Sabah oturumunda Doç. Dr. Coşkun Erüz moderatörlüğünde, Ebru Naz, Rabia Karabacak ve Nuh Tezcan sunumlarda bulundu. Öğleden sonra ise Trabzon için Alternatif Turizm Türlerinin Geliştirilmesi, Turizm Sektörünün Kurumsallaşma Problemleri ve Trabzon Turizminde Sürdürülebilirlik Sorunları başlıklı çalıştay masaları oluşturularak görüşmeler yapıldı. Üniversitemiz Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulundan Dr. Öğretim Üyesi Elif Sis Atabay ile Öğr. Gör. Dr. Sevda Kanca ve Öğr. Gör. Gülay Çakmak çalıştayın üç ayrı masasında moderatörlük görevi üstlenirken odak grup çalışması şeklinde gerçekleştirilen aşamalarda günboyunca ortaya çıkan tespit, şikayet, talep ve öneriler raportörlerce geniş kapsamlı yazılı bir rapora dönüştürüldü.

İlgili Resimler


Menüyü Kapat