TRABZON ÜNİVERSİTESİ

Üniversitemiz Fatih Sultan Mehmet Camii Dualarla Açıldı

Üniversitemiz Fatih Yerleşkesi içerisindeki Fatih Sultan Mehmet Camii’nin açılışı Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın da katıldığı görkemli törenle gerçekleştirildi.

Trabzon Üniversitesi Fatih Sultan Mehmet Camii’nin açılışı için düzenlenen geniş kapsamlı programa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu ve yardımcılarının evsahipliğinde; Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Vali Aziz Yıldırım, Bölge Adliye Mahkemeleri Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yalçın, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Erdem, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, İl Müftüsü Selami Aydın, Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı Dr. Sezgin Mumcu, Akçaabat Kaymakamı Ramazan Kurtyemez, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim ile il ve ilçe protokolünün yanı sıra akademisyenlerimizle öğrencilerimiz katıldı.

CAMİLER ŞEHİRLERİN RUHUDUR

İstiklal Marşı’nın okunması ve Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından Trabzon Valisi Aziz Yıldırım programda yaptığı konuşmada, “Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla; bu güzel Kutlu Doğum Haftasında, bizleri bir araya getiren Rabbimize sonsuz şükürler olsun. Mü’minler için cami hayatın kendisidir. Mü’minler yalnızca yüce Allah’ın Huzurunda eğilmenin hazzını camide hissederler. Cami kişiye dini bir şuur kazandırır. İslâm medeniyetinde camisiz hiçbir şehir mevcut değildir. Bu sebeple Peygamber Efendimiz Medine’ye varır varmaz sahabe efendilerimizle birlikte cami inşa etmişlerdir. Camiler şehirlerin ruhu olmuştur. Bu caminin inşasında emeği bulunan herkesten Allah razı olsun'' dedi.

'EL CÂMİ', 'CAMİA' VE 'CAMİ'

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ise konuşmasında “Sizlere üç ana kavramdan bahsetmek istiyorum. Bunlar; “El Câmi’, Camia ve Cami’dir. Biliyorsunuz el Câmi ismi, Rabbimizin Esma-ül Hüsnâsından biridir. Nasıl ki El ‘Câmi ismi şerifi ile Rabbimiz bizleri kuşatıyorsa; camilerimiz de bizleri kuşatmaktadır. Dili, dini, ırkı ne olursa olsun bu böyledir. Bu yüzden mabetlerimize cami deriz. Camia ise üniversite demektir. Bilgiyi, ilmi, hocaları ve talebeleri içinde toplayan anlamına gelmektedir. İşte Trabzon Üniversitesi; hangi fakülte hangi bölüm olursa olsun bizim için değerli ve makbuldür. İlahiyat ilimleri ne kadar kıymetli ise Astronomi, Tıp, Fizik, Kimya bilimlerinin her birisi de ayrı ayrı kıymetlidir. Bugün burada el Cami’ ismi şerifi ile Camia’yı birleştiriyoruz. Trabzon Üniversitesi Fatih Sultan Mehmet Camii’nde tüm öğrencilerimizi, mahalle sakinlerini burada ibadete davet ediyoruz. Camilerimiz mihraplarıyla, kürsü ve minberleriyle esasında bir eğitim yuvasıdır. Ülkemizin her yerinde 90 bin camimizde hocalarımız Kur’ân, Hadis, İlmihâl, Tefsir dersleriyle çocuk, genç, yetişkin herkese hizmet ediyorlar. Sadece Cuma günü kürsüdeki vaazlarıyla değil. Milli Eğitim Bakanlığımız ile yaptığımız işbirliği çerçevesinde okul öncesi çağındaki 1 buçuk milyon çocuğumuza bu dersleri anlatma imkanı bulduk. Burada da namazlardan önce ya da sonra inşallah örnek bir suffe olacaktır'' ifadelerini kullandı.

DOĞU KARADENİZ'DE TEK

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu da cami açılış programına katılan herkese minnet ve şükran duygularını dile getirerek cami hakkında bilgiler verdi. Rektörümüz yaptığı konuşmada, “Camimiz 4 bin metrekare alanda yaklaşık Bin 100 metrekare taban zemini üzerinde 5 yıl gibi bir sürede, emsallerine kıyasla oldukça düşük maliyetle tamamlanmıştır. Camimiz, son dönem Osmanlı ve İlk dönem Cumhuriyet mimarileri ile örtüşerek; yekpare örtü kubbesi, dört fil ayağı üzerine oturtulmuştur. Çatısı aslan göğsü statikle çatılan, ortada ayrıca bir kolona ihtiyaç duymayan Doğu Karadeniz’in en büyük ‘kubbe açık mimari tekniği’ ile inşa edilmiş; böylece çok ferah ve aydınlık bir iç mekâna sahip olmuştur. Aynı zamanda estetik kontrast ve geleneksel sade mimari tarzı, çifte minaresi, çevresinde kapalı-açık sosyal alanları, donatıları, diğer müştemilatı, kadın ve erkek ibadet yerleri ile bir yandan üniversitemizin öğrenci, akademik ve idari personel olarak binlerce mensubuna hizmet edebilecek, diğer yandan da halkımızın kullanımına açık olacaktır” dedi.

Daha sonra Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, beraberindeki heyetle birlikte ve dualarla açılış kurdelesini kesti. Erbaş, cemaate öğle namazını kıldırırken hemen akabinde caminin yan tarafında bulunan Gençlik Merkezi’nin de açılışı gerçekleştirildi. Sağanak yağmura rağmen cami açılışına çok sayıda davetli katıldı. Daha sonra Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu tarafından Prof. Dr. Ali Erbaş’a Trabzon el işi telkâri hediye edildi. Erbaş da “Bu kitapta Zat-ı Âlinizin de katkıları vardır” dediği Hadis kitaplarından bir seti Rektörümüze hediye etti. Ayrıca açılış konuşmasının sonunda Rektörümüz tarafından Diyanet İşleri Başkanı’na “Vav Başı” temalı bir tablo takdim edildi. Akçaabat Müftülüğü görevlileri ve Fatih Sultan Mehmet Camii İmamı Zafer Şahin, açılış töreninden sonra misafirlere ikramlarda bulundu.

Menüyü Kapat