Yapay Zeka ve Robotik Kodlama Merkezimiz Çıtayı Yükseltti
Üniversitemiz Yapay Zeka ve Robotik Kodlama Merkezi’nde yapılan güncel değerlendirme toplantısı Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hasan Karal’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Merkeze büyük önem veren ve çalışmaları yakından takip eden Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu toplantıda yaptığı konuşmada, “Teknolojiye ihtiyacı olanlar burada geliştireceğimiz projeleri mutlaka bulacaklardır” dedi.
LOKOMOTİFİMİZ TEKNOFEST
TRÜ Yapay Zeka ve Robotik Kodlama Merkezinde düzenlenen teknoloji toplantısına akademisyenlerimiz yoğun katılım ve ilgi gösterdi. Yapay zeka ve robotik kodlama tekniklerini kullanarak yeni projeler üretmek için bir araya gelen hocalarımız Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu’ya da yüksek motivasyon verdi. Rektörümüz burada yaptığı değerlendirmede, “Başta TÜBİTAK olmak üzere birçok saygın paydaş kurumla birlikte hareket ediyoruz. Bu hareketlerimizi izlemenizi tavsiye ediyoruz. Burada kişisel ya da gruplar halinde çalışabilirsiniz. Projelerinize öğrencilerinizi dahil edebilirsiniz. Dünya çapında en önemli havacılık ve uzay teknolojileri festivali olarak Teknofestlerde yer edinme hedefimiz var. Çıtayı mümkün olan en üst düzeyde tutarak ilerleyeceğiz. Teknolojide sınır tanımayan bir dünyanın parçasıyız. Aklı-hayali zorlayan projelere tanıklık ediyoruz. Biz de bölgede tek olan Robotik Kodlama ve Yapay Zeka Merkezimizde bu gelişimi, bu katkıları görmek istiyoruz. Burada filizlenecek projelerin dünya çapında marka bir ürüne dönüşmesi asla hayal değil. Böylelikle hem insanlığa kalıcı faydalar sunmuş olacak, hem de bilim ve akademi dünyasına hoş bir bir sadâ bırakmış olabiliriz” dedi.
TEKNOLOJİ ORTADA KALMAZ
Akademisyenlerin yoğun ilgisinden memnuniyet duyduğunu dile getirerek katılımcılara teşekkür eden Rektörümüz, yakın gelecekte tekrarlanması planlanan geniş kapsamlı Teknofest organizasyonunda Trabzon Üniversitesi olarak en güçlü şekilde yer almak için sosyal, teknik, mekanik, elektronik ve yapay zeka inovasyonuna dönük nitelikli her türlü projeye tam destek vereceklerini bildirdi. “Bilim dünyasında ve teknoloji arenasında hiçbir yeni proje görmezden gelinmiyor” diyen Âşıkkutlu, “Bu gösteri alanlarının başında Türkiyemizin yüzakı festivali Teknofest’ler geldiği için her türlü alanda ve sektörde proje üretenler en çok da buralarda boy gösteriyor. Geliştireceğiniz herhangi bir ürün veya hizmetle ilgili en küçük şüpheniz, endişeniz olmasın. Kimi ilgilendiren bir ürün ortaya çıkardıysanız, orada gelip sizi buluyorlar. Destekliyorlar. Yönlendiriyorlar. Nihayet paydaşlarla buluşturuluyorsunuz. Müzik, resim, sağlık, mühendislik, bilişim ya da savunma. Üretiminiz hangi sahada ise bu kolaylıkla marka bir ürüne dönüşebiliyor. Bu iradeyi ortaya koyarsak sonuç güzel olacaktır” şeklinde konuştu.
TAM ZAMANLI PROJE ÜRETİMİ
Toplantıda Yapay Zeka ve Robotik Kodlama Merkezi Müdürümüz Doç. Dr. Ali Kürşat Erümit ve Müdür Yardımcımız Dr. Öğretim Üyesi Alper Şimşek merkezde tam zamanlı çalışma dönemine geçildiği müjdesini verirken, “Dersler, danışmanlık, istişare ve projelendirmeler için haftanın şu günü şu saatte şeklinde bir sınırlamamız olmayacak. Hocalarımız, isterlerse projeye dahil ettikleri öğrencilerle burada buluşabilecek ve projelerini burada geliştirme imkanı bulabilecek. Ayrıca 16 Ekim’den itibaren de ikinci dönem robotik kodlama ve yapay zeka derslerimiz başlayacak” açıklamasını yaptılar. Toplantıya merkez müdür ve müdür yardımcılarımızın evsahipliğinde Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu’nun yanı sıra yapay zeka ve robotik kodlama projelerinin idari direktörlüğünü yürüten Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hasan Karal da katıldı. İdari ve teknik konularda önemli bilgiler veren Karal, merkeze yakın ilgi ve katkılarından dolayı Rektörümüzden özel teşekkür aldı. Öğr. Gör. Merve Aydın ise merkez birimlerinin çalışmaları ile ilgili olarak gelinen son aşama hakkında kapsamlı bir içerik sundu.
Kapsamda neler var?
TRÜ Yapay Zeka ve Robotik Kodlama Merkezi’nin bahse konu planlaması içerisinde katılımcılar Proje Özeti, Projenin Genel Hedefi ve Amacı, Yapay Zeka ve Robotik Kodlama Merkezi Birimleri, Merkezdeki Hizmetler, Verilecek Dersler ve Kurslar, Türkiye ve Dünya’da Yapay Zeka Örnekleri, Milli Eğitim Bakanlığı ve Paydaş Kuruluşlarla Yapılacak Hizmetler ile Teknofest programlamaları konularında bilgilendirildi. Sahasında ülke çapında birkaç akademik teknolojik üretim merkezinden biri olarak gösterilen ve teknik olarak da büyük önem atfedilen Trabzon Üniversitesi Yapay Zeka ve Robotik Kodlama Merkezi’nin orta vadeli planlaması çerçevesinde ise Yapay Zeka ve Robotik, Temel Veri Bilimi, Temel Bilgi Teknolojileri, Temel Robotik Kodlama, İleri Robotik Kodlama, Eğitimde Robot Programlama, Temel Otonom Araç Tasarımı, Robot İşletim Sistemine Giriş, Dijital Çizim ve Animasyon, Web Tasarımı ve Programlama, 3D Tasarım ve Modelleme, Grafik Tasarım konularında eğitim verilmesi hedefleri yer alıyor.