TRABZON ÜNİVERSİTESİ

Trabzon’a Ulusal Davet

  • Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu, TVNet televizyonunda katıldığı “Tercih Rehberi” adlı canlı yayın programında 2023-2024 yükseköğretim programına ilişkin “TRÜ’nün Akademik Vizyonu” çerçevesinde önemli tespit ve değerlendirmelerde bulundu. Programda Trabzon şehri ve Trabzon Üniversitesi hakkındaki soruları samimiyetle cevaplayan Âşıkkutlu, Trabzon’u kadim geçmişe sahip öğrenci dostu bir şehir olarak nitelerken tercih aşamasındaki öğrencilere şöyle seslendi:
  • “Trabzonumuz ülke genelinde en güvenli şehirlerin başında geliyor. Tercih sürecindeki gençlerimiz metropollerdeki sosyo-kültüel, bilimsel ve akademik imkanlar ne ise bizde de aynısını bulabilecekler. En iyi yaşam kalitesi sunan kentlerden biriyiz. Tercihe şayan bir üniversiteyiz. Türkiye’nin her köşesinden öğrencilerimizi üniversitemize davet ediyoruz. Bizi tercih edenlerin pişman olmayacaklarını, hatta yeni adaylara Trabzon’u ve TRÜ’yü önereceklerini rahatlıkla söyleyebiliriz.”

TVNet’te yayınlanan “Tercih Rehberi” programına konuk olan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu, önemli açıklamalarda bulundu. Âşıkkutlu tercih aşamasındaki gençlere; huzur ve güven için Trabzon’u, akademik başarı ve kariyer için Trabzon Üniversitesi’ni tercih etmeleri halinde bundan asla pişman olmayacakları, bilâkis hayat boyu bu tercihin avantajlarını yaşayacakları mesajlarını verdi.

AKADEMİDE ‘DİKEY LİMİT’

Sosyal tabanlı bir üniversite olduklarını ifade eden Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu, 8 fakülte, 2 yüksekokul,7 meslek yüksekokulu ve 1 devlet konservatuvarının yanı sıra 11 araştırma merkezi ile eğitim öğretim sürecine devam ettiklerini söyledi. TRÜ olarak 5. yılını geride bırakan kurumun esasen 61 yıllık başarılı bir geçmişi olan bir eğitim fakültesine sahip olduğunu, bunun yanında ulusal ve uluslararası başarıları ile sürekli üst sıralara tırmanışta olan fakültelerle iddialı hale geldiklerini vurgulayan Âşıkkutlu, “Mevcut fakültelerimiz ve yeni kurarak aktif hale getirme sürecinde olduğunuz Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültemizle sosyal tabanlı üniversiteler arasında akademik liderlik yolunda hızla ilerliyoruz” dedi.

SPOR TURİZMİNE DOĞRU…

Trabzon Üniversitesi, Gençlik Spor Bakanlığı ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa yaptığı Sporda Performans Değerlendirme ve Yetenek Seçimi Uygulama-Araştırma Merkezi’nin yakın gelecekte bölgeye, ülkeye, hatta komşu ülkelere en nitelikli düzeyde hizmet vermeye başlayacağını dile getiren Âşıkkutlu, “Halihazırda 11 araştırma merkezimiz var. Bunlar da fakültelerimize, akademisyenlerimize ve nihayet geleceğimizin teminatı gençlerimize büyük güç veriyorlar. Spor Bilimleri Fakültemiz bünyesindeki Sporda Performans Değerlendirme ve Yetenek Seçimi Uygulama-Araştırma Merkezimiz yeteneklerin belirlenmesinde, değerlendirmelerinde, ölçümünde ve hatta tedavisinde büyük önem taşıyor. Ülkemizde bu standartlarda 3 araştırma merkezi daha var. Bunların en iyilerinden olan merkezimizde en son teknik donanımla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu merkez üzerinden Trabzon’un spor kenti olması hasebiyle sporcuların yeteneklerini yolun başında tespit etmek, değerlendirmek ve karşılaşabilecekleri sakatlıkları gidermek üzerine çalışmalarımız var. Sahip olduğu teknik, teknolojik ve akademik donanımla bu merkezimiz orta vadede çevre ülkelere de hizmet verecek bir potansiyel taşıyor” diye konuştu.

BİLİM, SANAT, TEKNOLOJİ

Karadeniz Bölgesinde önemli bir görev icra eden Devlet Konservatuarı’nın bir yandan eğitim ve sanat dünyasına yeni değerlerle yeni eserler kazandırdığını belirten Âşıkkutlu, diğer yandan da konservatuarın en prestijli yarışmalarda dereceleri birbiri ardına topladığının altını çizerken şunları ifade etti: “Literatüre ve Türk Sanat Tarihine geçen özel eserlerin yanı sıra konservatuar gibi özel yetenek sınavıyla öğrenci alan bölümlerimiz var. Bu bölümlerde öğrenim kalitemizi ve öğrenci sayımızı artırıyoruz. Bununla birlikte bilişimi ve dijital çağın gereklerine uygun bilimsel hamleleri de kaçırmıyoruz. Günümüzde hem ülkemizde, hem de dünyanın gittiği istikamette bilişim dünyasından uzak kalmak mümkün değil. Bilişim sektörleri artık bütün sektörleri ilgilendiren yöne doğru evrildi. Üniversitemizin bu dünyadan uzak kalması mümkün değil. Özellikle bu alanla ilgili bir meslek yüksekokulu kurduk, Çarşıbaşı ilçemizde eğitimine devam ediyor. Yapay Zeka ve Robotik Kodlama Merkezimiz aktif durumda. Hatta merkezimizin ilk öğrencileri de akademisyenlerimiz oldular. Aktif olarak çalışan bir diğer araştırma merkezimiz, bölgemizin kadim ilmî geleneğine uygun olarak kurduğumuz İslâmi İlimler Araştırma Merkezi. Burası da, sekizinci dönem mezunlarını verdiğimiz İlahiyat Fakültemize büyük güç veren bir merkez. Normal müfredattaki dersler dışında ayrıca bu alanda uzmanlaşmaya yönelik beş yıllık program uyguluyoruz. Bu merkez de YÖK’ün de bölgesel kalkınma projeleri içerisindeki tematik uygulamalara uygun yapılanacak. İletişime büyük önem atfettik; İlahiyat’tan Sosyal Bilimler’e, Eğitim’den Spor alanlarına kadar iletişim dünyasının bir parçası olmak durumundayız. Bu dünyadan geri kaldığımız takdirde birçok şeyi kaybetmiş olabiliriz. Bu sebeple İletişim ve Bilişim konularına ayrı bir önem veriyoruz.”

ASLA PİŞMAN OLMAYACAKLAR

Üniversiteye adını veren şehir konumundaki Trabzon’un bölgenin tarih, turizm, ticaret, kültür, bilim, spor ve eğitim alanlarında en hareketli şehri olduğuna işaret eden Rektör Prof. Dr Emin Âşıkkutlu, “Trabzonumuz denizi, doğası, yeşili ile gençlerin aradığı her şeyi bir arada barındıran, son derece yaşanabilir, güzel ve güvenilir bir şehir. Kadim bir geçmişe dayanan öğrenci dostu bir şehir. Metropollerdeki bütün sosyo-kültürel, bilimsel imkanlar ne ise bizde de aynısını bulabilirler. Tercihe değer bir kentiz. Tercihe şayan bir üniversiteyiz. Gençliğin ihtiyaç duyduğu tüm alanları karşılayacak altyapıya ve akademik donanıma sahibiz. Trabzon’u tercih edenlerin pişman olmayacağını, hatta herkese önereceklerini rahatlıkla söyleyebilirim. Bütün öğrenim kurumları gibi üniversiteler için de son derece zorlu geçen uzaktan eğitim sürecini nasıl değerlendirdikleri ile ilgili soruya Âşıkkutlu sıradışı bir cevap verdi: “Pandemi ile başlayan, depremlerle devam eden, tüm okulları, hocaları ve öğrencileri zorlayan bir süreç yaşadık. Ancak biz bu süreçte çok zorlanmadık. Hatta en rahat hareket eden üniversitelerden biri olduk. Trabzon Üniversitesi olarak bizim Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden getirdiğimiz ciddi akademik bir birikimimiz var. Uzaktan Eğitim Merkezimizi (UZEM) çok rahat ve hızlıca harekete geçirdik, uzaktan eğitime rahatlıkla organize olduk ve öğrencilerimizi de buna adapte ettik. Ülkemizin 8 köklü üniversitesinden biri olarak YÖK himayesindeki Büyük Veri Projesinde aktif rol alıyoruz. Ülke genelindeki akademik merkezlerde sürdürülen 200’den fazla lisans üstü tez çalışmasına TRÜ olarak bu proje ile katkı veriyoruz. TÜBİTAK ile yaptığımız son ortak proje ile tüm eğitim kadromuza tanıtım becerisi kazandırdık. TÜBİTAK ile sürekli ortaklaşa çalışıyoruz. Aynı zamanda uluslararası alanda da onlarca projeyi sürdürüyoruz” dedi.

TRÜ RÜŞTÜNÜ İSPAT ETMİŞTİR

Geleceğin meslekleri için akademik adres olarak görülmeleri bakımından bazı bölüm ve programların öne çıkmasını arzu ettiklerini dile getiren Âşıkkutlu bu konuda şunları kaydetti: “Eğitim Fakültemiz en köklü fakültemiz. Burada Eğitim Bilimleri ve Matematik bölümlerimiz uluslararası kayıtları ile ciddi anlamda ön plana çıktı. Üniversitemiz dünyada en etkili bilim insanları sıralamasında ilk bir buçukluk dilime giren akademisyenimizin de bulunduğu bir listede yer alıyor. En fazla atıf alan bilim insanları arasında 10 bin akademisyen içinde 30’a yakın akademisyenimiz var. TRÜ rüştünü ispatlamıştır” dedi. İlahiyat ve İletişim fakültelerine de ayrı paragraf açan Âşıkkutlu, “Birimlerimizin kendi özellikleri bağlamında bazı bölümlerimizin öne çıkmasını diliyoruz. İletişim, çağımızın en etkili anabilim dallarının başında geliyor. İletişim Fakültemizde akademik kalite, bilimsel deneyim ve altyapı değerleri ile öne çıkabilecek ciddi bir kapasite var. İletişim öğrencilerimizin ve hocalarımızın ülke çapında aldıkları birincilikler var. İlahiyat’ta da bölge itibariyle Trabzon özelinde dinî ilimlerde çok köklü bir geçmişe sahip olmanın avantajını taşıyoruz. Özellikle Klasik İslami İlimlerde çok avantajlıyız. Bir yandan bunu öne çıkarmaya çalışırken diğer taraftan da spesifik olarak Kur’an-ı Kerim ve Kıraat İlimlerini öne çıkarıyoruz. Bu isim altında bir enstitü kurduk. Umut ediyoruz ki, öğrencilerimizin bu şekilde tercih edebilecekleri ve uzmanlıklarını geliştirebilecekleri bir enstitü ortaya çıkarmış olacağız” diye konuştu.

 

İlgili Resimler


Menüyü Kapat