TRABZON ÜNİVERSİTESİ

'Trabzon Üniversitesi Şanslı Doğmuştur’

Üniversitemizi ziyaret eden Yükseköğretim Kurulu Başkanı Sayın Prof. Dr. Erol Özvar, şehrin ismiyle müsemma Trabzon Üniversitesi’nin kadim birimler ve deneyimli hocalarla çalışma yönünden büyük avantajlara sahip olduğunu söyledi.

 

Beraberindeki Yükseköğretim Kurulu Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Prof. Dr. Hüseyin Karaman ile birlikte çıktığı bölge üniversiteleri ziyaretleri çerçevesinde Üniversitemizi ziyaret eden YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu ile görüştü.

Senato Toplantısına başkanlık eden Özvar, akademik dereceleri ile öne geçmek isteyen üniversitelerden iletişim ve bilişim vasıflarını öne çıkarmalarını isterken, akademik başarının ödüllendirilmesi gerektiğine dikkat çekti ve “Bunun asla bir ayrıcalık olarak addedilmemesi gerekir” dedi.

YÖK Başkanı Özvar başkanlığındaki heyeti yardımcıları ve dekanları ile birlikte karşılayan TRÜ Rektörü Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu, konuk heyete üniversite kuruluş, kampüs ve planlamalar hakkında bilgi verdi. Trabzon Üniversitesi Senato Toplantısına katılan YÖK Başkanı, üst yönetim olarak üniversitelerden uluslararası düzeyde rekabet istediklerini söyledi. Özvar, “Trabzon Üniversitesi gerek tanınma, gerekse kadim birimlerde deneyimli hocalarla çalışma yönlerinden şanslı doğdu. Ayrıca şehrin ismiyle anılmak gibi bir imtiyaz ve avantajı var. Trabzon Üniversitesinin kuruluşunda böyle bir avantaj oluştu. Üniversitemiz şanslı doğdu“ diye konuştu. Özvar, şunları kaydetti: “Üniversitemiz yeni ama köklü üniversitelerden biri. Çünkü bünyesinde çok kadim fakülteler ve deneyimli hocalar var. Fakülteler, sektörler, fırsatlar ve endüstriler böyle doğar. Anadolu’da yeni üniversiteler kurulduğunda bu bir dezavantaj değil avantajdır, kadim bir üniversite geleneğini, örfünü, kültürünü oluşturmuştur. Trabzon Üniversitesi de böyle kadim hocaların içinde bulunduğu, diğer hocaların güç verdiği bir üniversitedir. Trabzon’un güzel bir tarihi var. Bu tarihle bütünleşen bir üniversitemiz var. Trabzon şehir olarak da iki devlet üniversitesi ile bir vakıf üniversitesini kaldırabilecek popülasyon ve demografiye sahip olmasıyla hem şehir hem de bölge açısından çok kıymetlidir.”

 

TECRÜBE GÜÇTÜR

Yeni kurulan birçok üniversitenin sürece bağlı olarak bazı zorlukları yaşadığına işaret eden YÖK Başkanı, bu gibi yüksek öğretim kuruluşlarının kısa sürede ciddi mesafe almasının beklenmediğini, ancak bünyelerinde tecrübeli hocalar bulunması halinde sürece daha kolay adapte olabildiklerini vurguladıktan sonra şöyle konuştu: “Hocalarınızın tecrübesi ve büyük üniversitelerde görev yapmış olmaları yeniliğin dezavantajını avantaja  çevirmenizi sağlayacaktır. Dengeli bir büyüme ve gelişme ile şehrin büyümesine hizmet edeceğinize inanıyorum. Öğrenci ve hoca sayılarınızı yakından takip ediyorum. Rektör Hocamıza sürekli soruyorum. Dengeli ve planlı gelişmeye büyük önem veriyoruz. Bunu sağladığımız zaman Trabzon Üniversitesi İnşallah önümüzdeki yıllarda çok daha iyi yerlere gelecektir. YÖK sahasında bizim perspektifimiz şudur; okullarımızın kendi içlerinde geçmişte ve YÖK tarihinde olmayan bir vasıf kazanmasını istiyoruz. Bu vasıf, rekabet vasfıdır. Üniversitelerimiz kendi içlerinde, centilmenlik kurallarını aşmadan rekabet edecekler. İdare olarak biz de yönlendirme yaparken bu tatlı rekabeti her üniversiteye kazandırabilmeyi ön planda tutuyoruz. Hocalarımızda rekabet hissi olursa, rekabet içinde olduğu bilinci olursa üniversite yönetimleri ve akademisyenler üniversitelere daha fazla katkı sağlayacaktır. Performans biraz rekabetle kurulmalı. Bir sonraki aşamada bu rekabetin sadece ülkede değil, dünyada ön çıkması lazım.”

 

PLANLI YÜRÜYÜN

Üniversitelerin öne çıkmasında en önemli yöntemin etkili iletişim ve bilişim olacağını vurgulayan Özvar, senato üyelerine tavsiyelerde bulunurken güçlü iletişim fonksiyonları ile bilişim tekniklerinin üniversitelerde çok yönlülüğü ve öğrenci seviyesinin belirlenmesinde başat faktör olacağının altını çizerek. Üniversiteleri daha iyi yönetebilmek adına iletişim planlamaları yapabilmemiz lazım. Güçlü iletişime ihtiyaç var. Bu hem kurumun kendi içinde kendi paydaşları ile kendi unsurları ile hem de kurumun dış paydaşları ve muhatapları ile yürütülen projelerde, ilişkilerde fevkalade önemli. Bunun kadar önemli bir diğer husus, bilişim konusudur. Bu konuda üniversiteniz gerekli adımları atıyor, yakından takip ediyoruz ve biz de buna çok ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.”

 

NEWTON ÖRNEĞİ

Trabzon Üniversitesi’nin ‘etrafını ihata eden özellikleri ile’ öne çıkmasını isteyen Özvar, “Üniversitelerde rotanın nereye yöneleceğine dair karar vereceği makam senatolardır. Sayın Rektörümüzün riyasetinde senatonuz bunlara kafa yorup çalışmak durumunda. Burada kural çok basit, kural çok belirleyicidir. Kim daha fazla üretiyor; bu kendini gösterir. Tabii ki bazı bölümler diğer bölümlere nispeten dezavantajlı olabilir. Buna rağmen birtakım vasıfları ile bazı programlar bölümler temayüz edebilir. Bu arkadaşlara, programa sahip çıkmak gerekir. Isaac Newton’ın ‘Ben devlerin omuzları üzerinde yükselen bir cüceyim’ sözü önemlidir. Bilimsel performansta ilerleyen arkadaşlara senato olarak sahip çıkmanız lazım. Bunun adı ayrım değil, teşviktir. Bir yerin kalitesi arttığı zaman emin olun diğer bölümlerin kalitesi de artacaktır. Üniversitelerin en büyük temsil makamı olarak senato ve yönetim olarak üstesinden geleceksiniz, biz de sizi destekleyeceğiz” şeklinde konuştu.

 

DESTEK VE MİNNET

Rektör Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu da yaptığı konuşmada “Üniversitemizde sizi ağırlamak bizim için çok önemli ve büyük bir anlam taşıyor. Ziyaretiniz bize gerçekten ayrı bir motivasyon sağladı. Bu vesileyle sizlere şahsım, üniversitem ve senatörlerimiz adına en derin şükranlarımı sunuyorum. Üniversite olarak sizlerin destekleriyle dengeli bir şekilde büyüyoruz ve yine sizlerin desteğiyle bunu sürdüreceğiz. Şimdiye kadar idari ve akademik olarak bize verdiğiniz güçlü destekten dolayı zat-ı âlîniz ve şahsınızda Sayın Kurul Üyelerimize minnettarız. Sizlerin riyaseti ve nezaretinde üniversitemiz inşallah çok daha iyi yerlere gelecektir” dedi.

YÖK Başkanı ve beraberindeki Heyet daha sonra bir dizi inceleme ve açılış programına katılmak üzere üniversitemizden ayrıldı.

İlgili Resimler


Menüyü Kapat