TRABZON ÜNİVERSİTESİ

Üniversitemizin 5. Kuruluş Yıldönümünde Coşkulu Kutlama

Üniversitemizin kuruluşunun 5. yıl dönümü Mahmut Goloğlu Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle kutlandı. Törene, Rektör Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu’nun yanı sıra Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Trabzon Milletvekili Mustafa Şen, Trabzon Vali Yardımcıları Dr. Ali Yılmaz, Hacı Osman Hökelekli, Trabzon Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yalçın, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Avrasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yavuz Özoran, Akçaabat Kaymakamı Ramazan Kurtyemez, Ortahisar Kaymakamı Gürkan Demirkale, İl Jandarma Komutanı Tuğg. Adem Şen, Sahil Güvenlik Doğu Karadeniz Grup Komutanı SG Bnb. Ömer Harun Özkaynak, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Atilla Çimer, Prof. Dr. Hasan Karal ve Prof. Dr. Hüseyin Serencam ile Dekanlar, Müdürler, Genel Sekreter Doç. Dr. Ufuk Töman, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Akademik ve idari personel ile öğrencilerin yoğun katılımıyla gerçekleşen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Tören, Üniversite Tanıtım Filmi’nin gösterimi ve müzik dinletisi ile devam etti.

Trabzon Üniversitesi kurumsallaşmasını sağlamış bir üniversitemizdir

Kutlama töreninde konuşan Trabzon Vali Yardımcısı Ali Yılmaz, üniversitenin eğitim demek olduğunu belirterek, “Geleceğimizin Türkiye’sini üniversitelerimizden mezun olan gençler kuracaktır. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da üniversiteler devletimizi, ülkemizi ileriye taşımaya devam edeceklerdir. Trabzon Üniversitesi genç ve dinamik bir üniversite. Daha beş yaşında ama kurumsallaşmasını sağlamış, hakikaten akademik camiada da kendine yer edinmiş bir üniversite haline gelmiştir. Trabzon zaten bölgenin eğitim ve kültür başkenti. Trabzon Üniversitesi ise ilimize önemli bir katkı sunuyor. Ben sayın valimizin de tebriklerini iletmek istiyorum” dedi.

İnanıyorum ki Trabzon Üniversitesi uluslararası bütün listeleri altüst edecek bir başarı ortaya koyacaktır

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Trabzon Milletvekili Mustafa Şen ise üniversitenin evrenseli yerele, yereli evrensele taşıyan bir kurum olduğuna dikkati çekerek, “Üniversite bunu çift yönlü bir etkileşimle sunmaktadır. Trabzon Üniversitemiz bu ilke doğrultusunda evrenselle yereli buluşturma etkileşimi içerisinde görevini hızla yerine getirmektedir. Görüyorum ki Trabzon Üniversitesi oldukça güzel başarılar ortaya koymuş, huzurlarınızda rektörümüzü tebrik ediyorum. Bir başka temas etmek istediğim nokta üniversitelerin sayısının artmasıdır. Bizim nüfusa göre halihazırdaki üniversite sayımızın üç katı üniversiteye ihtiyacımız var. Toplumun büyük bir kısmının yüksek lisans mezunu olması postmodern çağda bir zorunluluktur. Akçaabat’ımıza, Trabzon’umuza daha büyük bir kampüs gerekiyor. Daha büyük bir Trabzon Üniversitesi gerekiyor. Daha büyük bir üniversitemiz olacak. Sadece mekânsal olarak değil kalite olarak da uluslararası bütün listeleri altüst edecek bir başarı ortaya koyacaktır.” diye konuştu.  

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu, konuşmasına Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımız ile 15 Mayıs’ta Şırnak’ta hain teröristler tarafından şehit edilen kahraman askerlerimize Yüce Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar ve baş sağlığı dileyerek başladı.

18 Mayıs'ta 2018'de kurulan Trabzon Üniversitesi’nin ilim, kültür, tarih, turizm, ticaret ve spor kenti güzide şehir Trabzon’un adını taşıdığını anımsatarak, 2018’de tüzel kişiliği tescil edilmiş olsa da 62 yıllık Fatih Eğitim Fakültesi’ni bünyesinde barındıran köklü ve parlak bir geçmişe sahip olduğunu söyledi.

Hâlihazırda 8 Fakülte, 2 Enstitü, 2 Yüksekokul, 1 Devlet Konservatuvarı, 7 Meslek Yüksekokulu ve 11 uygulama ve araştırma merkezleriyle Trabzon Üniversitesi’nin her geçen gün geliştiğini ifade eden Rektörümüz Âşıkkutlu, “Bu süreç içerisinde Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesini, Kur-an-ı Kerim Araştırmaları ve Kıraat İlmi Enstitüsünü, Yabancı Diller Yüksekokullunu, Çarşıbaşı Meslek Yüksekokulunu ve en son Düzköy Meslek Yüksekokulunu, diğer taraftan çok sayıda bölümü ile araştırma ve uygulama merkezini de bünyemizde açmış bulunmaktayız.  Burada belirtmem gerekir ki, kuruluşu YÖK tarafından onaylanmasının ardından Çarşıbaşı Meslek Yüksekokulumuzun akademik kadrosunu, fiziki ve teknolojik alt yapısını tamamlayarak aynı yıl içerisinde öğrenci almaya başladığımızı sizlerle paylaşmak isterim.  Bu vesile ile yeni açılan Çarşıbaşı Meslek Yüksekokulu’muzun fiziksel ve teknik alt yapısının tamamlanmasında üstün gayretleri bulunan sponsorumuz İş adamı Sayın Mehmet Kobya’ya hassaten teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu. 

Hukuk Fakültesi’nin 2023 yılı içerisinde proje yapım ihalesinin yapıldığını, Turizm Meslek Yüksekokulu ve Uygulama Oteli için yer tahsisi çalışmalarının da tamamlamış olup kısa sürede proje çalışmalarının başlayacağını bildirdi.

12 bine yakın öğrencimizle eğitim öğretim faaliyetlerimizi devam ettiriyoruz

Personel hakkında da bilgi veren Âşıkkutlu, “Kurulduğumuz günden bugüne toplamda 115 yeni akademik personelimiz aramıza katılmıştır.   Halihazırda 8’i yabancı olmak üzere toplamda 567 akademik personel ve 364 idari personelimiz ile hizmet vermekteyiz.  Yükseköğretim Kurumları Görevde Yükselme ve Unvan değişikliği sınavı yaptık. Eğitim öğretim faaliyetlerimizden de bahsetmek istiyorum. Bin 527’si lisansüstü düzeyde olmak üzere toplamda 12 bine yakın öğrencimizle eğitim öğretim faaliyetlerimizi devam ettiriyoruz. Birçok programda yüzde yüz doluluk oranına sahip olan Üniversitemiz, farklı ülkelerden 125 yabancı uyruklu öğrenciyi de ağırlamaktadır.” açıklamasında bulundu.

2010 sonrası kurulan 51 üniversite arasında 5’inci sıradayız

“Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesinde yer almayı başaran Trabzon Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muammer Çalık ve TRT Genel Müdürlüğü Türk Sanat Müziği Repertuar Kurulu’na sunduğu eserlerinin tamamı “yayınlanabilir” bulunan, İstanbul Başakşehir Belediyesi tarafından Birinci Altın Başak Türk Sanat Müziği Beste Yarışması’nda 326 eser arasından birincilik ödülüne layık görülen Öğr. Gör. Özdemir Hafızoğlu’nu tebrik eden Rektörümüz Âşıkkutlu,  konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye’nin en çok atıf alan ve en yüksek H indeksine sahip 10 bin akademisyenini sıralayan “AD Scientific Index – 2023 Turkey Top 10.000 Scientists” listesinde Üniversitemizden 27 akademisyenimiz yer aldı. Bu araştırmaya göre üniversitemiz 218 üniversite arasında 63’üncü, 2000 yılı sonrası kurulan 128 üniversite arasında 19’uncu, 2010 sonrası kurulan 51 üniversite arasında ise 5’inci sıraya yerleşmiştir. Eğitim öğretim faaliyetlerinin yanında çok sayıda araştırma projesine destek alan akademisyenlerimiz, kendi projelerinin yanında 50 öğrencimizin de TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı tarafından da desteklenmeye hak kazanmasına katkıda bulunmuşlardır.”

Üniversitemiz çok sayıda başarıya imza atmıştır

“Üniversitemiz 2022 yılında YÖK’ün ‘Büyük Veri Projesi’ne pilot üniversite olarak seçilmiştir. Yine 2022 yılında Sıfır Atık Belgesi almaya hak kazanan üniversitemiz, İletişim Teknolojileri yarışmasında En İyi Sunum Ödülünü, İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışmasında “Engelli Dostu Kategorisi-Birincilik Ödülü”nü, 32. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında biri İnternet Yayıncılığı diğeri mizanpaj dalında olmak üzere 2 adet birincilik ödülünü, Prof. Dr. Yahya Özsoy Toplum Hizmetleri Ödülünü almıştır.  Üniversitemiz, sportif alanda ise çok sayıda başarıya imza atmıştır. 2022 yılında boks, karate, kickboks, judo, tekvondo, güreş, bilek güreşi, kano, tırmanış, futbol, atletizm gibi birçok alanda yarışmalara katılan öğrencilerimiz, 4 altın, 5 gümüş, 3 Bronz madalya almaya hak kazanmıştır.”

Üniversitemiz ulusal ve uluslararası arenada etkisini daha fazla hissettirecektir

“2020 yılı Adalet Bakanlığı Adli Yargı Sınavı sonuçlarına göre Türkiye’deki Hukuk Fakülteleri arasında Birinci olan mezunlarımız, 2021 yılında ise üçüncü olarak bizleri gururlandırmıştır. Bağımlılıkla mücadele, Özel gereksinimli yetişkin bireylerin hayat boyu öğrenme etkinlikleri başta olmak üzere üniversitemizde 290 bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif faaliyet gerçekleştirilmiştir. Üniversitemiz, kurulduğu günden bu yana 57 farklı kurum ile Kurumsal iş birliği ve protokol anlaşması gerçekleştirmiştir. Bu iş birlikler kapsamında 11’i lise düzeyinde 2’si ilçe düzeyinde olmak üzere toplamda 13 “Lisede Kariyer Günleri” etkinliği düzenlenmiş ve binlerce gencimizin kariyer gelişimlerine katkı sunulmuştur.”

“Sözlerimi burada sonlandırmadan önce Üniversitemizin kurulmasına öncülük eden başta Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, bakanlarımıza ve milletvekillerimize en kalbî şükranlarımı sunuyorum. Yine bu süreçte kıymetli desteklerini bizlerden esirgemeyen Valimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Akçaabat Belediye Başkanımıza, Ortahisar Belediye Başkanımıza, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne, Avrasya Üniversitesi Rektörlüğüne, kamu kurumlarımızın değerli yöneticilerine, sivil toplum kuruluşlarımızın değerli yöneticilerine ve yürütmüş olduğumuz çalışmaların kamuoyuna aktarılmasını sağlayan değerli basın kuruluşlarımıza ve emeği geçen tüm paydaşlarımıza gönülden teşekkür ediyorum.”

Üniversitemizin yapısal çalışmaları hakkında da bilgi veren Rektörümüz Âşıkkutlu, fiziksel şartlarda ciddi iyileştirmeler gerçekleştirdiklerini, alternatifli kampüs master çalışmasının tamamlanarak, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’na sunulduğunu dile getirdi. Âşıkkutlu, iyileştirme ve master çalışmaları sürecinde yakın ilgi ve desteğinden dolayı Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim’e teşekkür etti.

Programda Çarşıbaşı Meslek Yüksekokulu’nun fiziksel ve teknik alt yapısının tamamlanmasında üstün gayretleri bulunan İş adamı Sayın Mehmet Kobya’ya teşekkür belgesi ve plaket; uluslararası düzeyde başarı elde etmiş, TÜBİTAK projelerinde destek almaya hak kazanmış ve sanatsal alanda ödüller almış akademisyenler ile spor alanında dereceler kazanmış öğrencilere ise teşekkür belgesi takdim edildi.

Mahmut Goloğlu Kültür Merkezi Fuaye Alanı’ndaki resim ve hat sergisinin sanatseverlerin beğenisine sunulmasının ardından kuruluş yıldönümü resepsiyonu gerçekleştirildi.

Menüyü Kapat