TRABZON ÜNİVERSİTESİ

Türk Müziğinde Fasıl Geleneği ve Meşk Sistemi Eğitimi

Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü Trabzon Öğretmen Akademileri’nin etkinlikleri kapsamında Türk Müziğinde Fasıl Geleneği ve Meşk Sistemi eğitimi gerçekleştirildi.
İcra ile gerçekleştirilen eğitime Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Çimer, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Uygun, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Erdoğan Karakaş, akademisyenler, il milli eğitim mensupları ve müziksever öğretmenler katıldı.
Üniversitemiz Fatih Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü B Blok Prof. Dr. Nazım Bağırov Dersliği’ndeki eğitime aynı fakültenin Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Öğr.Gör. Özdemir Hafızoğlu’nun anlatımı ayrı bir renk kattı. 
Meşk sistemi ve fasıl geleneğini meşhur bestekarların hayatlarından örnekler vererek anlatan Öğr. Gör. Hafızoğlu, “Meşk, bir ustanın nezaretinde çırağın eseri özümseyerek okumasıdır. Bu eğitim yıllarca da sürebilir. Öğrencinin iyi bir hafızasının olması gerekir ki eseri hazmederek dünde yapılan kültürü bugüne taşıyabilsin.  Fasıl ise taksim, peşrev, kâr, beste, ağır semai, yürük semaisi, gazel, şarkı ve saz semaisi gibi parçaların bir sıraya göre çalınıp söylenmesidir. Bu zamanla gelişerek oluşmuştur.” dedi. 
Meşk ve fasıl örneklerinin icrasında kanunda Öğr. Gör. Özdemir Hafızoğlu, bendirde Trabzon Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zühal Dinç Altun, udda Trabzon Üniversitesi Öğr. Gör. İsmail Eraslan, kemanda Akçaabat Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Öğretmeni Cemal Zihni Erenel, ritim sazda Akçaabat Yıldızlı TOKİ Ortaokulu Öğretmeni Behçet Özcan yer alırken korist olarak ise Trabzon Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şefika Topalak ve Öğr. Gör. Özlem Aydın saz heyeti ile birlikte performans sergiledi. 
Rast ve hicaz makamında eserlerin icra edildiği eğitim dakikalarca ayakta alkışlandı.  Eğitim sonunda katılımcılara plaket takdim edildi.

Menüyü Kapat