TRABZON ÜNİVERSİTESİ

Zafer’in 109. Yıl Dönümünde Şehitlerimizi Andık

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü münasebetiyle Üniversitemizde bir dizi anma programı düzenlendi. Panel, konser ve resim sergisinden oluşan etkinlikte açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu, bu toprakları bize vatan yapan şehitlere minnettar olduğumuzu dile getirdi.

Üniversitemiz Merkez Fatih Yerleşkesi Mahmut Goloğlu Kültür Merkezindeki anma programına Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu ve rektör yardımcılarımız Prof. Dr. Atilla Çimer, Prof. Dr. Hasan Karal, Prof. Dr. Hüseyin Serencam’ın yanı sıra konuk olarak Trabzon İl Müftüsü Selami Aydın ile çok sayıda dinleyici katıldı. Saygı Duruşu ve istiklal Marşı’nın okunması ile başlayan şehitleri anma etkinliğinde Fatih Eğitim Fakültemizden Prof. Dr. İsmail Hakkı Demircioğlu moderatörlüğünde aynı fakülteden Prof. Dr. Rahmi Çiçek ve İnsan ile Toplum Bilimleri Fakültemizden Dr. Öğr. Üyesi İlker İşler panelist olarak yer aldı. ‘109. Yılında Çanakkale Zaferi’ konulu panelde konuşmacılar Çanakkale mücadelesini ve ruhunu çarpıcı örneklerle anlatırken, Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu yaptığı açılış konuşmasında şehitlerimize çok şey borçlu olduğumuzu söyledi:

“18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin üzerinden 109 yıl geçti... Kurtuluş Savaşımızla Cumhuriyet’e giden yolda önemli bir başlangıç olan 18 Mart Çanakkale Savaşında şahadete yürüyen ecdadımızı rahmet ve minnetle anarken zafer ordusunun muzaffer komutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü de minnet, rahmet ve şükranla yâd ediyorum. Çanakkale’yi Çanakkale yapan ecdadımızın nasıl destansı bir kahramanlık sergilediğini anlamak için Çanakkale’yi Çanakkale’de görmek gerekir. Gençlerimizin orada olup biteni yerinde görmeleri ve okudukları tarih bilgilerini yerinde teyit etmeleri faydalı olacaktır. Çünkü Çanakkale’yi görerek idrak eden hiçbir Türk evlâdı vatanına, milletine ihanet etmez. Hatta dinine düşmanlık etmez.”

Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu’nun konuşması içerisinde, Mehmed Akif’in “Çanakkale Şehitlerine” ve Necmettin Halil Onan’ın ‘Dur Yolcu’ olarak da bilinen “Bir Yolcuya” isimli şiirlerini seslendirmesi Mahmut Goloğlu Kültür Merkezi’ni dolduran katılımcıları duygulandırdı. Çanakkale’yi İstiklâl Şairi Akif’in deyimiyle “Son haçlı ordusunun, yedi düvelin bütün güçleriyle insan, silah, araç ve gereçleriyle yığınak yapıp bin yıllık medeniyeti tarihe gömmek için harekete geçtikleri ama sonunda hüsrana uğradıkları yer” olarak betimleyen Rektörümüz sözlerini şöyle tamamladı:

“Tarihten ibret alınmazsa tarih tekerrür eder. Ecdadımızın büyük zorluklar, fedakârlıkla, imkansızlıklar içinde fakat sarsılmaz iman, azim ve kahramanlıklarıyla koruyarak bizlere emanet ettiği bu vatan toprağını her hal ve şartta bütün güç ve imkânlarımızla koruyup bizden sonraki nesillere kutlu bir miras bırakmak bizim birinci ödevimizdir. Bugün burada rahatça eğitim-öğretim görebiliyorsak, güzel ülkemizde haklarımızı özgürce kullanabiliyorsak bilmeliyiz ki, bunlar bize ecdadımızın emanet ettiği birer nimettir. Çanakkale Zaferi’ni bize yaşatan torunları olmaktan büyük onur duyduğumuz ecdadımızı bir kez daha rahmet ve minnetle yâd ederken zaferin başkomutanı ve Cumhuriyetimizin bânisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü minnetle anıyorum.”

Panelin Moderatörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Demircioğlu, “Çanakkale Zaferi’ni çocuklarımıza çok iyi anlatmamız, Kızıl Elma’ya giden kilometre taşlarımızı çok iyi öğretmemiz lazım. İngiltere son iki yüz yıl zarfında sadece bize yenildi. Düşmanın emelleri bitmez. Türk’ün de Türk’ten başka dostu olmaz” derken, Prof. Dr. Rahmi Çiçek ise “Çanakkale deniz cephesi hiç açılması düşünülmeyen bir cepheydi; buna karşın büyük mücadelelerle ve zaferle bayraklaşan bir cephe oldu” ifadelerini kullandı. Dr. Öğr. Üyesi İlker İşler ise Çanakkale Muharebesini ve Büyük Zaferi Türk Romanı üzerinden irdelerken bu konuda verilmiş ulusal ve uluslararası eserlerden örnekler sundu.

Ardından Devlet Konservatuarı Öğretim Görevlisi Mehmet Timuçin Bakırcı ve öğrencileri tarafından aynı salonda ‘Çanakkale Kahramanları Anısına Konser’ adlı özel müzik dinletisine geçildi. Konserde “Çanakkale İçinde Aynalı Çarşı”, “Hücum Demiş Alamanın Zabiti”, “Çanakkale Derler Yeşil Söğütlü” ve “O Mübarek Bayrak İşte Bu Bayrak” adlı eserler seslendirildi. Özellikle son eser uzun süre alkışlandı. Programda emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür belgesi takdiminin ardından Rektörümüz ve beraberindekiler program çerçevesinde Fatih Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümümüzden Öğretim Görevlisi Kenan Demir’in hazırladığı 18 Mart Resim Sergisi’nin açılışını gerçekleştirdi. Çanakkale Deniz Zaferi’nin birbirinden güzel eserlerle tasvir edildiği sergi büyük beğeni topladı.

Program tüm paydaşların ve öğrencilerin yer aldığı hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Menüyü Kapat